Journalist/columnist en televisiepresentator Paul Witteman gaat het Boekenweekessay schrijven voor de Boekenweek 2006. De Stichting CPNB heeft Paul Witteman gevraagd vanwege zijn grote passie voor klassieke muziek.

Het motto van de Boekenweek 2006 is BOEM PAUKESLAG - Schrijvers en muziek. Eerder werd bekendgemaakt dat Arthur Japin het Boekenweekgeschenk 2006 schrijft. De 71ste Boekenweek vindt plaats van 15 t/m 25 maart 2006.

Paul Witteman (1946) groeide op als zoon van een bekende KVP-politicus. Zijn moeder is afkomstig uit de muzikale familie Andriessen. Voordat hij als journalist ging werken, bezocht hij enige tijd het conservatorium. In 1986 verbond hij zich aan de tv-actualiteitenrubriek Achter het nieuws. Als interviewer kreeg hij vooral naam met de programma's De kloof, Alle mensen zijn ongelijk en De ronde van Witteman. Hij ontving voor zijn televisiewerk vele prijzen waaronder de Nipkowschijf. Op dit moment presenteert hij onder meer Nieuwslicht, NOVA en Buitenhof.

Al jaren schrijft hij over zijn grote passie klassieke muziek voor de Volkskrant. In 2003 verscheen van zijn hand bij uitgeverij Balans de bundel Hoor en wederhoor. De klassieke keuze van Paul Witteman, waarvan inmiddels meer dan 50.000 exemplaren zijn verkocht.

Het onderwerp van de Boekenweek - schrijvers en muziek - zal tijdens de 71ste Boekenweek vanuit twee perspectieven worden belicht: vanuit de band die schrijvers met muziek hebben à©n vanuit boeken met muziek als onderwerp.

Eerdere auteurs die het Boekenweekessay schreven waren onder anderen Geert Mak, Gerrit Komrij en Adriaan van Dis. Voor de Boekenweek 2005 schreef Henk van Os het essay, getiteld Moederlandse geschiedenis. De oplage daarvan was 85.000 exemplaren.

bron:CPNB