Op aanwijzing van de gezagvoerder is woensdagochtend een DC 10 van North West Airlines teruggekeerd naar Schiphol. Het vliegtuig was op weg naar Bombay (Mumbai) en is onder begeleiding van twee F 16’s teruggevlogen naar Schiphol. Bij aankomst op Schiphol zijn 12 mannen van Indiase afkomst op aanwijzing van de bemanning aangehouden door de Koninklijke Marechaussee. Zij zijn inmiddels in verzekering gesteld op verdenking van poging tot het begaan van een daad van geweld aan boord van een luchtvaartuig, waardoor de veiligheid van dat luchtvaartuig in gevaar kan worden gebracht.

Reden om het vliegtuig terug te laten keren was het volgens de bemanning verdachte gedrag van de 12 passagiers aan boord. Zij hadden een groot aantal GSM’s en andere apparatuur voorhanden. Tijdens de vlucht gaven zij die goederen aan elkaar door. Tevens volgden zij aanwijzingen van het cabinepersoneel niet op. Gelet op deze omstandigheden heeft de piloot besloten het vliegtuig terug te laten keren. De bij de aangehouden mannen in beslag genomen GSM’s zijn onderzocht door de Technische Recherche.

Het onderzoek heeft zich vooral gericht op de vraag of de mannen explosieven en ontstekingsmechanismen aan boord van het vliegtuig hadden gebracht. Het is technisch mogelijk om met een geprepareerde GSM explosieven op afstand tot ontploffing te brengen. Uitvoerig onderzoek aan de GSM’s en het vliegtuig heeft uitgewezen dat de GSM’s niet geprepareerd waren en er overigens geen explosieven aan boord van het toestel waren. Ook uit verhoren van de verdachten en getuigen zijn geen aanwijzingen naar voren gekomen dat de mannen een daad van geweld wilden plegen. Op grond daarvan is thans de beslissing genomen om de mannen nog hedenavond in vrijheid te stellen.

Sinds de aanslagen van 11 september en na de terreurdreiging in Groot-Brittannië zijn zowel de bemanning van vliegtuigen als de opsporingsinstanties zeer alert op eventuele aanslagen. Dreigingen worden zeer serieus genomen. Op basis van de melding van de captain was het logisch een onderzoek in te stellen. Conclusie uit het onderzoek is dus dat er geen sprake meer is van verdenking van voornoemd strafbaar feit.
 
bron:OM