Op de bovenverdieping van het Drents Museum in Assen zijn vanaf 28 juni 2005 ruim 60 schilderijen te zien van de figuratieve schilder Peter Hartwig (1963, Hoogezand). Hartwig behoort tot de kunstenaars die de werkelijkheid in hun werk als uitgangspunt nemen. Gevormd aan de Groningse kunstacademie Minerva, door onder anderen Matthijs Rà¶ling, schildert hij veelal landschappen, (cafà©-)interieurs en mensen.

Zijn schilderijen, in een impressionistische toets, zijn sfeervol met veel aandacht voor kleur en toon. Alhoewel de werkelijkheid zijn uitgangspunt is, weet Hartwig deze toch op zijn eigen manier weer te geven. Veel partijen zijn sterk geabstraheerd en daardoor niet in detail weergegeven, maar het is zà­jn interpretatie van de realiteit, die hij in een weloverwogen compositie weet neer te zetten. De tentoonstelling is tot 16 oktober 2005 te zien.

Peter Hartwig, woonachtig en werkzaam in Dronten, werd in 1981 toegelaten tot de Academie Minerva in Groningen en heeft tot 1986 zijn opleiding gevolgd. In die tijd kreeg hij onder meer les van Matthijs Rà¶ling en Diederik Kraaijpoel. Daar leerde hij ook zijn studiegenoot Frank Lisser kennen. Zij hebben vanaf hun studietijd tot halverwege de jaren '90 van de vorige eeuw intensief aan verschillende projecten samengewerkt.

De schilderijen van Hartwig zijn impressionistisch geschilderd. In losse verftoetsen zet hij een portret neer of een landschap. Wanneer men inzoomt op een detail van het schilderij, valt de afbeelding uiteen in abstracte kleurvlakken. Zijn favoriete kunstenaars zijn dan ook impressionistische realisten als Bonnard, Vuillard en Ensor.
Hartwig werkt altijd naar de werkelijkheid. Door zijn eigen fantasie en beleving daarin te verwerken, ontstaan er toch landschappen en interieurs die hij op zijn geheel eigen manier schildert. De sfeer en het licht zijn twee belangrijke uitgangspunten in zijn werk, die hij met een rustig en gedempt kleurenpalet probeert neer te zetten. In een interview met conservator Harry Tupan voor de begeleidende publicatie zegt hij: "Ik vind kleur heel belangrijk. Licht en sfeer zijn bepalend voor de kleur. De kleur staat in dienst van het licht en de sfeer." Dit is onder meer te zien in zijn schilderijen van Indonesische landschappen, de plek waar zijn ouders vandaan komen.

In 1999 heeft Hartwig op een doek van 200 x 250 cm. het grand cafà© (Cafà© Krul) van het Drents Museum geschilderd. In dit werk komt de titel van de tentoonstelling goed tot uitdrukking. De ruimte wordt gereflecteerd op de tafels, de vloeren en in de vitrinekast. Deze spiegelingen zorgen ervoor dat de ruimte wordt vergroot en geïntensiveerd. Het schilderij hangt meestal in het Museumcafà©, maar is speciaal voor deze tentoonstelling naar de bovenverdieping gebracht.

Boek
De begeleidende publicatie 'Peter Hartwig Spiegelingen. Schilderijen' (uitgeverij Drents Museum/Waanders) is deel 8 in de serie monografieën over hedendaagse figuratieve schilders. Het boek bevat tekstbijdragen van Frank Lisser, Annabelle Birnie en Harry Tupan. De paperbackuitgave kost ? 24,95. De gebonden uitgave bevat een originele, gesigneerde zeefdruk en kost ? 150. De boeken zijn vanaf 28 juni aanstaande verkrijgbaar in de Museumwinkel.

bron:Drents Museum