Zaterdag 4 juni vertrekt een delegatie van 18 Noordelijke bedrijven naar China. De delegatie staat onder leiding van de N.V. NOM en Philips DAP uit Drachten. De meeste deelnemers aan de reis willen zich oriënteren op de mogelijkheid om samen te werken met Chinese toeleveranciers.

 

Hiermee wordt ingespeeld op de ontwikkeling dat westerse bedrijven zich vooral moeten bezighouden met complexere en hoogwaardige werkzaamheden, terwijl routinematig werk moet worden ondergebracht bij bedrijven met lagere productiekosten, zoals in China. Een aantal bedrijven gaat mee omdat hun klanten inmiddels in China zijn gaan produceren. Philips uit Drachten dat een eigen scheerapparatenfabriek heeft in China, wil met dit initiatief ook kleine bedrijven uit de regio de kans bieden om te profiteren van de snelle groei van de Chinese markt.

Het initiatief voor deze omvangrijke handelsmissie komt van het Netwerkprogramma voor de Noordelijke Maakindustrie. Dit is à©à©n van de Netwerkprogramma's uit het TxU-project waarmee de NOM en het Noordelijke bedrijfsleven zich inspant om de concurrentiepositie van de Noordelijke toeleveringsindustrie te versterken.

De groep maakbedrijven bezoekt de regio's Shanghai en Guangdong, dat is het Chinese achterland van Hong Kong. In het totaal worden 25 Chinese bedrijven bezocht. De delegatie zoekt naar mogelijkheden om een duurzame relatie te ontwikkelen tussen een groep van Chinese toeleveringsbedrijven en de Noordelijke Maakindustrie. Samen met de Kamers van Koophandel kijken Philips en de NOM wat de beste manier is om de relatie een duurzaam karakter te geven. Op 12 juni keert de groep terug.

Koninklijke Philips Electronics N.V.
Koninklijke Philips Electronics N.V. is met een omzet van EUR 30.3 miljard in 2004 de grootste elektronicafabrikant van Europa en een van de grootste ter wereld. Het concern is actief op de drie sterk gerelateerde terreinen van gezondheidszorg, lifestyle en technologie, en heeft 160.900 werknemers in dienst, verspreid over meer dan zestig landen. Philips is toonaangevend op het gebied van medisch-diagnostische beeldvorming en patiëntenbewaking, kleurentelevisies, elektrische scheerapparaten, verlichting en siliciumoplossingen. Philips staat genoteerd aan de New York Stock Exchange (symbool: PHG) en de beurs in Amsterdam.

bron:NOM