Pien Ritt, secretaresse bij Dunlop Slazenger Benelux te Eindhoven, is zojuist unaniem door jury en publiek gekozen tot Secretaresse van het Jaar 2006. Het was dit jaar de 21e keer dat Manpower deze beroepsverkiezing organiseerde. Pien gaat een jaar lang de functie van ambassadeur voor haar vak uitoefenen, onder andere door het geven van lezingen en presentaties bij bedrijven, opleidingen en congressen. Tijdens het finale-gala in het Koninklijk Instituut voor de Tropen te Amsterdam gaven de drie finalisten vanavond hun visie op het verkiezingsthema 'Nee hoor, het is helemaal niet eenzaam aan de top'. Volgens juryvoorzitter Jan Hennekam, lid van de Raad van Bestuur van Univé, was Pien de overtuigende winnares, vooral vanwege haar spontane en authentieke presentatie (in tenniskledij en met dito beeldspraak) én om het enthousiasme dat ze overbracht toen ze haar rol als toekomstig ambassadeur beschreef.

Uit handen van Hans Leentjes, Algemeen Directeur van Manpower, ontving Pien de Secretaresse van het Jaar-trofee (in de vorm van speciaal ontworpen sieraden), de oorkonde en de uitnodiging voor een achtdaagse reis naar Amerika, met onder andere een werkbezoek aan het hoofdkantoor van Manpower te Milwaukee. De beide andere finalisten, Caroline Hafkamp van Douwe Egberts BV en Trudi Voskuilen van Beiersdorf NV, werden door de jury eveneens geprezen om hun professionaliteit, inhoudelijke kennis en overduidelijke liefde voor het vak.

Jurering
De drie finalisten waren eerder al gekozen uit tien halve-finalisten die op hun beurt gekozen waren uit honderden genomineerden. Hun publieke optreden in Amsterdam bestond uit een filmportret, een presentatie en het beantwoorden van vragen van de jury. Het oordeel van de publieksjury, onder andere ook gestoeld op hetgeen de manager over zijn of haar secretaresse vertelde, telde eveneens mee voor de uiteindelijke waardering.

Programma
Barbara de Loor, wereldkampioen schaatsen op de 1000 meter in 1985, winnares van Dancing with the Stars 2006 én secretaresse, vertelde in haar rol van jurylid over haar ervaringen met eenzaamheid aan de top. Cabaretier Coen Jutte, finalist van het Amsterdams Kleinkunstfestival, stelde met 'effe een ander geluid' op eigen wijze de positieve levenshouding aan de orde. Carole Bos, Secretaresse van het Jaar 2005, betoogde dat het nog steeds nodig is het vak van secretaresse serieus en positief op de kaart te zetten, zowel voor mensen die overwegen voor het beroep te kiezen als voor managers die de markt voor secretaresses bepalen. Uit een onderzoek van Manpower van februari jl blijkt 'secretaresse' tot de 10 meest gevraagde beroepen in Nederland te behoren

De prijzen
De winnares krijgt een 8-daagse reis voor twee personen naar Amerika aangeboden, inclusief een werkbezoek aan het hoofdkantoor van Manpower Inc. in Milwaukee en een verblijf in New York. De unieke juwelen die de Secretaresse van het Jaar 2006 wint zijn ontworpen en gemaakt door DanaRoso. In de zilveren sieraden zijn Swarovski-kristallen verwerkt in de kleuren van het Manpower-logo. Het halssierraad is vooral bedoeld voor een feestelijke gelegenheid, zoals bijvoorbeeld het finale-gala. Voor het dagelijks leven, inclusief de ambassadeursfunctie van de winnende secretaresse, heeft DanaRoso een armband en oorbellen gecreëerd. Business Bloemist Nederland verzorgt een jaar lang iedere twee weken een boeket bloemen voor de winnares. De beide andere finalisten krijgen zo'n boeket een kwartaal lang.

De jury van 2006
Het voorzitterschap van de jury was in handen van de heer mr. J.F.M. Hennekam. Hij werd bijgestaan door de volgende juryleden:
mevrouw C. Veldhuizen, voorzitter European Management Assistants
mevrouw R. van 't Klooster, directeur Schoevers Bedrijfsopleidingen
mevrouw A. van der Weijden, voorzitter Nederlandse Vereniging van Directiesecretaressen
mevrouw B. de Loor, wereldkampioen schaatsen 1000 meter 2005
mevrouw C. Bos, Secretaresse van het Jaar 2005
mevrouw I. van Huuksloot, Manpower

bron:Manpower