Zondag 26 juni a.s. staat het Historisch OpenluchtMuseum Eindhoven in het teken van de beroemde middeleeuwse schilder Pieter Breughel. Bekende schilderijen van zijn hand zijn ´de kinderspelen' en ´het bruiloftsmaal'. Tijdens de Pieter Breughel-dag komen de schilderijen van de middeleeuwse kunstenaar tot leven. Het middeleeuwse stadje Endehoven met herberg Den Bonten Os is het ideale decor voor deze dag. Beleef de Middeleeuwen!

Pieter Breughel schilderde in 1560 op het doek ´de kinderspelen' een marktplein vol spelende kinderen. De Breughel-spelletjes kom je niet meer snel tegen in het dagelijkse leven, denk maar aan kegelen, wijnvat rollen, kolven en hoepelen. De meeste van ons hebben nog nooit gehoord van ketel slaan of bikkelen, terwijl kinderen in de Middeleeuwen zich er prima mee vermaakten.

´Het bruiloftsmaal' vertoont een tafereel van een boerenbruiloft in de Middeleeuwen.
Op de Pieter Breughel-dag treft u in de middeleeuwse herberg Den Bonten Os een boeren bruiloft. Kom als gast van het bruidspaar en vier het feest mee. Voor alle bruiloftsgasten is er gratis lammetjespap (een soort zoete pap). Muziek en dans kunnen natuurlijk niet ontbreken tijdens dit bruiloftmaal.

Een ander schilderij van Breughel brengt diverse spreekwoorden in beeld. Kunt u de spreekwoorden ontcijferen?

Pieter Breughel schilderde middeleeuwse taferelen, maar dat kun jij ook!
Met een themakaart kunnen kinderen meedoen aan een workshop schilderen. Ben jij misschien de nieuwe Pieter Breughel?

Om 14.00 uur wordt een gratis rondleiding door de prehistorie en de Middeleeuwen gegeven.

bron:Historische