Gedurende het Pinksterweekend zijn er tal van activiteiten in het Nederlands Stoommachinemuseum te Medemblik. Op de zaterdag is het de LANDELIJK MOLEN-, EN GEMALENDAG. Ter gelegenheid daarvan zal het Stoommachinemuseum, dat is gevestigd in het voormalige stoomgemaal Vier Noorder Koggen, de ketel en machinerieën van dit gemaal in werking zetten. De werkzaamheden die momenteel aan de schoorsteen worden uitgevoerd geven hiervoor ging hinder.

Op de zondag, 1e Pinksterdag organiseren de Medemblikker attracties de zeer succesvolle FLORISDAG. Naast het normale aanbod zullen alle deelnemers tussen 12 en 17 uur voor extra activiteiten zorgen. In het Stoommachinemuseum worden stoomdemonstraties gegeven met verschillende machines. De smid geeft demonstraties en heeft speciaal voor de kinderen nog iets in petto. Ze kunnen een houten zwaard maken en de smid zet hierin een brandmerk.
De 2e Pinksterdag worden de stoommachines wederom gedemonstreerd. Net voor het weekeinde zal de nieuwste aanwinst van het museum, een complete stoombaggermolen, worden getransporteerd naar zijn definitieve plek. Deze zal dan nog niet toegankelijk zijn voor de bezoekers, maar is wel op zijn nieuwe ligplaats te vinden.

De Nationale Molen-, en gemalendag wordt voor de vijfde maal georganiseerd door Vereniging de Hollandsche Molen en de Nederlandse Gemalenstichting. De betekent dat er naast de ongeveer 600 molens ook zo'n 30 gemalen voor het publiek worden opengesteld.
Molens hadden tot in de 20e eeuw een belangrijke rol in de regulering van de waterhuishouding in ons land. Ook in de polder Vier Noorder Koggen, waar er ooit 24 stonden. Eerst werd er een stoomgemaal gebouwd om de molens bij te staan. Vanaf 1907 werd het gemaal uitgebreid en verdwenen de molens. Het gemaal Vier Noorder Koggen heeft op stoom dienst gedaan tot 1972. Vanaf 1976 werd de hele functie overgenomen door een nieuw gemaal en werd het voor het waterbeheer overbodig. Doordat een aantal mensen zich heeft ingezet, om het stoomgemaal een nieuwe bestemming te geven en het in te richten tot stoommachinemuseum, kon dit karakteristiek gebouw behouden blijven voor het nageslacht. In 1998 hebben de stoommachine en pomp nog een waardevolle bijdrage geleverd door te helpen bij het wegpompen van een extreme hoeveelheid regenval. Met een capaciteit van zo'n 400.000 liter water per minuut kon een fikse hoeveelheid water worden weggepompt.
Behalve de originele machines van het gemaal zijn er uiteraard ook demonstraties met andere machines. Deze zijn afkomstig uit scheepvaart en industrie.

Op FLORISDAG zullen alle deelnemers, naast het normale aanbod, tussen 12 en 17 uur voor extra activiteiten zorgen. Waar mogelijk dragen de medewerkers middeleeuwse kostuums. Speciaal op Florisdag kunt u ook een kijkje nemen op plaatsen die normaal niet voor publiek zijn geopend. Dit alles wordt aangeboden tegen een zeer voordelig tarief. Alle attracties en activiteiten zijn op deze bijzondere dag te bezoek met de Medemblikker Strippenkaart, die bij de VVV van Medemblik verkrijgbaar is. Bij aanschaf van de strippenkaart ontvangt u tevens een plattegrond waarop de diverse locaties staan aangegeven, zodat  u alle activiteiten en attracties gemakkelijk kunt vinden en een schema van tijdgebonden activiteiten. De meeste attracties liggen op een prettige loopafstand van elkaar, maar u kunt eventueel ook met paard en wagen worden vervoerd. Natuurlijk kunnen ook dit weekend de kinderen zelf aan de slag met de speurtocht en de stoommachines in het Stoomlab. (niet inbegrepen bij de strippenkaart)

bron:Stoommachinemuseum