Diaken Riet Voordendag van de Protestantse Kerk in Nederland is woensdagochtend vrijgesproken door de politierechter in Boxmeer. De diaken stond terecht nadat ze was opgepakt tijdens de uitzetting van een Afghaans gezin. Voordendag stond de Afghaanse asielzoekersfamilie Sarwari in februari dit jaar als diaken bij tijdens hun uitzetting uit het asielzoekerscentrum in Grave. Zij werd toen, samen met andere kerkelijke vrijwilligers, opgepakt en zes uur vastgehouden in een politiecel.

De rechter sprak de diaken uit Wijchen en vijf anderen die in de kamer van het gezin waren, woensdagochtend vrij van lokaalvredebreuk en het niet opvolgen van een ambtelijk bevel. Andere vrijwilligers die zich in de gang van het COA bevonden, waaronder twee voormalig fractievoorzitters van GroenLinks in Grave en de uitgesproken gemeente- en justitiepredikant A. van Brussel uit Son, werden wel schuldig bevonden, maar kregen geen straf. De officier van justitie had boetes tussen 180 en 340 euro geëist.
Justitiepredikant
Dominee Van Brussel was op die dag als predikant van de gemeente Grave in het asielzoekerscentrum om zich persoonlijk solidair te tonen met het gezin, lichtte hij toe. Het machtsvertoon van de politie en zijn arrestatie had de predikant ervaren als een ernstige aantasting van zijn ambtsintegriteit, legde hij de rechtbank uit. ''Vreemdelingen moet je koesteren, helpen en ondersteunen'', verklaarde hij vanuit zijn geloofsovertuiging. Het kabinetsbeleid noemde hij ''inhumaan en onrechtvaardig.'' De rechter veroordeelde de verdachten alleen voor lokaalvredebreuk. ''Wegens de omstandigheden'', legde hij geen straf op. Wat hij daarmee bedoelde werd niet duidelijk. Het vonnis werd met luid gejuich ontvangen. In Grave bestaat breed verzet tegen het ''onmenselijke'' terugkeerbeleid van minister Verdonk (Justitie). Een week geleden verliet een wethouder het gemeentebestuur omdat hij zich niet wilde verenigen met het nieuwe beleid om asielzoekers die op straat komen staan, geen hulp te bieden.
Reactie
In een eerste reactie aan IKON Kerknieuws toonde Geesje Werkman, beleidsmedewerker van hulporganisatie Kerkinactie, zich 'ontzettend trots' op de kerkelijke vrijwilligers die voor de rechter stonden. ''Zij brachten allemaal duidelijk hun levensovertuiging naar voren als motivatie om de asielzoekers bij te staan. Hiermee namen zij een risico. Dat gold vooral voor justitiepredikant Van Brussel - voor hem zou een strafrechtelijke veroordeling grote gevolgen kunnen hebben. De manier waarop deze vrijwilligers zich vanmorgen hebben verweerd is winst voor alle gelovigen.'' De Protestantse Streekgemeente Maas en Waal, waar Wijchen onder valt, is al jaren actief in de opvang van asielzoekers. Zo organiseerde zij in oktober 2005 een actie voor Casey, een in Nederland geboren gehandicapt meisje waarvan de moeder uit Kameroen komt.
Bron: IKON