Judoka Mark Huizinga heeft zondag 3 september de zilveren plak in de gewichtsklasse tot 90 kg veroverd bij het Militair Wereldkampioenschap, dat in Vinkovci (Kroatië) gehouden werd. In een spannende, zeer gelijkopgaande finale verloor de Luchtmachtofficier nipt met een yuko van zijn grote rivaal, de Griek Ilias Iliadis, Olympisch kampioen van 2004 en 2de van het WK 2005.

Bryan van Dijk, momenteel in opleiding aan de KMA te Breda, pakte zaterdag het brons in de herkansingsronde van de klasse tot 73 kg ten koste van Orazi d'Allura uit Italië. Eerder verloor hij in zijn derde partij van de Rus Valentin Zaretsky. Zijn gewichtsklasse werd gewonnen door de Georgiër Georgiyev.

Huizinga, Olympisch kampioen 2000 in Sydney, stond de afgelopen tien jaar onafgebroken in de finale van het Militair Wereldkampioenschap en veroverde acht keer de wereldtitel. Hij toonde zich niet ontevreden over zijn finalepartij. "Ik had hem een paar keer bijna, het was erg close. Met ietsje meer power had ik hem op zijn rug gekregen", blikte de Schiedammer terug.

Van Dijk, die eind oktober zijn officiersopleiding hoopt af te ronden, was niet helemaal gelukkig. "Gezien mijn beperkte voorbereidingstijd mag ik eigenlijk niet klagen, maar normaal had dit goud moeten zijn.”, blikte de Hilversummer terug. Ik was niet helemaal scherp vandaag. De halve finale verloor ik met een onterechte yuko. Maar goed, het is nu niet anders, volgend jaar wil ik de militaire wereldtitel."

bron:MinDef