Pleinmuseum is een mobiel, flexibel tentoonstellingspaviljoen dat deze zomer langs zeven Nederlandse steden reist. In iedere stad staat het paviljoen een week lang op een centraal gelegen plein. In die week presenteert Pleinmuseum elke avond een werk van een andere kunstenaar, dat speciaal voor deze installatie is ontworpen. De premià¨re van Pleinmuseum vindt plaats op de Neude in Utrecht, op vrijdag 24 juni om 22.04 uur. Pleinmuseum zal dan officieel geopend worden door Frans Haks, oud-directeur van het Groninger Museum.

Na een reis langs onder meer Groningen en Middelburg eindigt het paviljoen in september op het Museumplein in Amsterdam. Pleinmuseum is een productie van Stichting Pleinmuseum en wordt gerealiseerd in samenwerking met het Centraal Museum.

 

Contrasten in context
Pleinmuseum is een imposant architectonisch object van 14 meter lang en 6 meter hoog, opgebouwd uit frames van aluminium buizen die zijn bespannen met wit projectiedoek. Overdag is het een gesloten bouwwerk, maar bij zonsondergang opent de constructie zich mechanisch, waardoor er een ruimtelijke installatie vrijkomt die is opgebouwd uit zeven projectievlakken. Zeven kunstenaars tonen hun werk op en om de installatie heen, in dialoog met de stad, het plein en het publiek. Met dit project biedt ontwerper Renà© van Engelenburg een alternatief voor het klassieke museum, waarbij kunst en kunstenaars worden afgeschermd van de buitenwereld. Door de flexibiliteit van de architectuur, de ingrepen van de kunstenaars en de relatie met de omgeving ontstaat een kameleontische installatie, als metafoor voor het hedendaagse museum dat ´contrasten in de context zou moeten aftasten', aldus Renà© van Engelenburg.

Multidisciplinair
Het werk dat de zeven uitgenodigde kunstenaars voor Pleinmuseum maakten, vindt een oorsprong in muziek, dans, theater, film en beeldende kunst. Gastconservator Meta Knol heeft gekozen voor kunstenaars, die zich schijnbaar gemakkelijk over de grenzen van verschillende kunstdisciplines heen bewegen. Deelnemers zijn beeldend kunstenaar en filmmaker Bea de Visser, componist Merlijn Twaalfhoven, het kunstenaarsduo Driessens/Verstappen, grafisch kunstenaar Martijn Engelbregt, de Vlaamse multimedia kunstenaar Peter Missotten, choreograaf Piet Rogie en beeldend kunstenaar P. Struycken.

Openingsprogramma Vrede van Utrecht
Ter gelegenheid van de start van Pleinmuseum wordt een driedaags openingsprogramma gepresenteerd in samenwerking met Vrede van Utrecht. Vrede van Utrecht is een cultureel samenwerkingsproject van Gemeente en Provincie Utrecht dat zijn hoogtepunt gaat vinden in 2013. Het is dan driehonderd jaar geleden dat de ondertekening van de Vrede van Utrecht plaatsvond. Rode draad van het programma 2005 is de relatie tussen cultuur en actuele maatschappelijke thema's als migratie, vrede en veiligheid, duurzaamheid en de verhoudingen tussen bevolkingsgroepen. Op vrijdagavond 24 juni vindt om 19.00 uur op de Neude de performance ´7 x 70 The Meal' van de Britse kunstenaar Lucy Orta plaats: een publiek diner voor 210 personen uit verschillende etnische bevolkingsgroepen in Utrecht. Zaterdagavond 25 juni wordt geïmproviseerde muziek ten gehore gebracht door musici uit alle werelddelen (gastprogrammeur: Steven Kamperman). Zondagavond 26 juni staat in het teken van verhalen over ´de stad, het plein, het museum en de toekomst'. Acht Nederlandse schrijvers en essayisten worden uitgenodigd hun fantasie of visie op het museum van de toekomst in het openbaar te proclameren op de Neude.

Het programma start alle drie de avonden om 20.00 uur. Na zonsondergang opent het paviljoen dat zich om 00.30 weer sluit.

bron:Pleinmuseum