Kinderen in de leeftijd van 6 t/m 9 jaar vinden Pluk redt de dieren van Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp het beste kinderboek van vorig jaar. Voor kinderen van 10 t/m 12 jaar is Hoe overleef ik met/zonder jou? van schrijfster Francine Oomen de favoriet.

Dit is vandaag bekendgemaakt in Zaanstad, Hoofdstad van de Nederlandse Kinderjury. Het is voor het eerst in het 18-jarige bestaan van de Nederlandse Kinderjury dat een boek van Annie M.G. Schmidt als winnaar uit de bus komt.

Pluk redt de dieren (Em. Querido's Uitgeverij) verscheen vorig jaar voor het eerst in boekvorm. De verhalen werden eind jaren zestig door Annie M.G. Schmidt geschreven voor het weekblad Margriet. Het werk werd herontdekt tijdens het samenstellen van een overzichtstentoonstelling met het werk van illustrator FiepWestendorp. In Pluk redt de dieren beleeft Pluk van de Petteflet avonturen met het wilde jongetje Spijtebijt, een bewoner van de Petteflet.

Winnaar 10-12 jaar 
Het boek van Francine Oomen Hoe overleef ik met/zonder jou? (uitgeverij Van Holkema & Warendorf)is het zevende boek in een reeks met het meisje Rosa in de hoofdrol. In Hoe overleef ik met/zonder jou? besluit Rosa's moeder te verhuizen na het overlijden van haar vriend. Rosa moet mee en vindt dat vreselijk, want nu moet ze afscheid nemen van haar eigen vriend Neuz. Hoe overleeft ze dat? De afgelopen twee jaar wonnen twee andere titels uit de Hoe overleef ik-reeks de Prijs van de Nederlandse Kinderjury.

Hotze de Roosprijs
Francine Oomen won met Hoe overleef ik met/zonder jou? eveneens de Hotze de Roosprijs, de kinderboekenprijs van de Gemeente Zaanstad voor het boek dat gemeten over beide leeftijdscategorieën samen, de meeste stemmen kreeg.

De afgelopen vier maanden brachten circa 25.000 kinderen van 6 t/m 12 jaar via school, bibliotheek, boekwinkel en internet een stem uit op hun favoriete boek uit 2004. Doel van de Nederlandse Kinderjury is zoveel mogelijk kinderen kennis te laten maken met nieuwe kinderboeken en hen aan te zetten tot kritisch lezen. De Nederlandse Kinderjury is een initiatief van de Stichting CPNB en de NPS en wordt mede mogelijk gemaakt door Zaanstad, Hoofdstad van de Nederlandse Kinderjury.

Achtergrondinformatie winnaars Kinderjury 2005

Categorie 6-9 jaar

Annie M.G. Schmidt - Pluk redt de dieren (Querido)
Annie M.G. Schmidt (1911- 1995) begon als bibliothecaresse. Na de Tweede Wereldoorlog kwam zij te werken op de redactie van Het Parool, waar zij versjes en verhaaltjes voor kinderen schreef. In 1950 verscheen de eerste bundeling kinderversjes, Het Fluitketeltje. Naast boeken, verhalen en gedichten voor kinderen schreef Annie M.G. Schmidt boeken en gedichten voor volwassenen, en teksten voor liedjes, cabaret, toneelstukken, radio- en televisieprogramma's. In 1957 won zij de prijs voor Kinderboek van het Jaar, in 1964 de Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur voor haar hele oeuvre. Zij won vele andere prijzen, waaronder een Gouden en twee Zilveren Griffels. In 1988 werd zij bekroond met de Hans Christian Andersenprijs voor schrijvers. Pluk redt de dieren verscheen vorig jaar voor het eerst in boekvorm. De verhalen werden eind jaren zestig door Annie M.G. Schmidt geschreven voor het weekblad Margriet. Het werk werd herontdekt tijdens het samenstellen van een overzichtstentoonstelling met het werk van illustrator FiepWestendorp.

Categorie 10-12 jaar

Francine Oomen - Hoe overleef ik met/zonder jou? (Van Holkema & Warendorf)
Francine Oomen volgde de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven. Na haar afstuderen begon zij free-lance te werken als grafisch ontwerpster. Ze specialiseerde zich in paper design: displays, verpakkingen à©n novelty kinderboeken. In 1990 ontstond haar eerste eigen serie kleuterboeken over Saartje en Tommie. Na een serie prentenboeken over Sammie Eigenwijs, die zij zelf schreef en illustreerde, richtte zij zich op verhalen voor oudere kinderen. Zo ontstonden de series rondom de Computerheks, Lena Lijstje en de Hoe overleef ik....-serie. In 2003 en 2004 is Francine Oomen bekroond met de Prijs van de Nederlandse Kinderjury en de Hotze de Roos-prijs. In 2004 en 2005 heeft zij de Prijs van de Jonge Jury gewonnen.

bron:CPNB