Onderzoek toont aan dat mensen met een verstandelijke handicap door het schrijven van gedichten beter leren communiceren! Dit is de belangrijkste uitkomst van project 'Het Gedicht' dat op donderdagmiddag 26 mei a.s. wordt afgesloten met een groots Poëziegala in Muziekcentrum Vredenburg te Utrecht. Meer dan 1.000 dichters met een verstandelijke handicap uit Nederland en België komen deze dag bijeen om naar elkaars gedichten te luisteren. Het Poëziegala is er à©à©n in een reeks activiteiten die plaatsvindt om Nederland wakker te schudden. 
 

Binnen instellingen en scholen voor mensen met een verstandelijke handicap door heel Nederland en België zijn in het afgelopen jaar  150 workshops 'gedichten maken' gegeven door professionele taaldocenten en kunstenaars. Ook werd een gedichtenwedstrijd uitgeschreven. 
 
Een absoluut record van ruim 2.000 gedichten kwam binnen bij de wedstrijdjury!  
De gedichten zijn beoordeeld door een deskundige jury van dichters en schrijvers, waaronder Herman Brusselmans, Mensje van Keulen en Dorinde van Oort. 
 
Freek de Jonge is ambassadeur van dit unieke project. Hij zal de eerste gedichtenbundel 'Blijf nog even' uitreiken aan Dichter des Vaderlands Driek van Wissen. In deze bundel zijn de 166 mooiste gedichten van de wedstrijd opgenomen.  
 
Op het Poëziegala zal presentator Jochem van Gelder vijf prijswinnaars van de wedstrijd bekronen.  Daarnaast zullen gedichten worden 'bezongen' en voorgedragen door o.a. Freek de Jonge, Mathilde Santing, Liesbeth List, Lenette van Dongen en Antonie Kamerling. Dichter des Vaderlands Driek van Wissen schrijft speciaal voor 'Het Gedicht' een uniek gedicht over de liefde. 
 
 
bron:Stichting AGO