Het nieuws dat paus Benedictus XVI zijn voorganger Johannes Paulus II versneld zalig zal verklaren is in zijn geboorteland Polen met grote vreugde ontvangen. Televisiezenders brachten het nieuws met grote snelheid.

Liefhebben
"Ik dank God dat de nieuwe paus deze beslissing heeft gemaakt. Johannes Paulus was een voorbeeld voor de Polen. Hij toonde ons hoe lief te hebben, ook in je lijden", vat een priester uit een dorp vlakbij Wadowice, de geboortestad van de voormalige paus, het gevoel van vele Polen samen.

Getuigen nog in leven
Veel mensen met wie Johannes Paulus II samenwerkte zijn nog in leven. Dit kan het zaligverklaringproces versnellen omdat er veel getuigen beschikbaar zijn. Als de paus de normale procedure voor de zaligverklaring had gevolgd had het proces niet eerder dan in 2010 in gang kunnen worden gezet.

Het kon niet uitblijven
In vorige eeuwen waren zaligverklaringprocessen vaak lange, bureaucratische en kostbare procedures. Maar veel katholieken vinden dat een heiligverklaring na een leven als dat van Johannes Paulus, dat in dienst stond van de Kerk en waarin hij veel lijden heeft gekend, niet uit kan blijven. De populariteit van Johannes Paulus II werd pas echt duidelijk na zijn dood toen miljoenen mensen naar Rome kwamen om hem de laatste eer te bewijzen.

bron:RKK