Politie Flevoland heeft met de aanhouding van een 22-jarige man uit Almere op zondag 13 november een eind gemaakt aan een grote serie bedrijfsinbraken. De Almeerder, die reeds werd gezocht, is aangehouden na een verkeersincident op de Gipskruidweg. Van hem waren al meerder DNA-sporen gevonden bij inbraken in bedrijven en instellingen in Almere.

Bekennen
Bij het verhoor heeft de 22-jarige verdachte uiteindelijk 114 inbraken bekend. Hij vertelde ingebroken te hebben in bedrijven, scholen, buurthuizen, sportcomplexen, winkels en bouwketen. Rechercheurs die aan het onderzoek deelnamen gingen regelmatig met hem rijden door Almere om te helpen bij zijn herinneringen.

Buit
De buit bestond vooral uit computerapparatuur en andere kantoormachines. Ook kraakte de verdachte snoep- en frisdrankautomaten. De politie heeft naar schatting een tiende deel van de buit teruggevonden. Deze goederen zullen zo snel mogelijk geretourneerd worden aan de eigenaren.

Daling inbraken
Na de aanhouding van de 22-jarige Almeerder is het aantal inbraken in bedrijven met ongeveer 80% gedaald. In september registreerde de Politie nog 101 inbraken in bedrijven in Almere. In november waren dat nog maar 20. De verdachte was actief in de periode van augustus tot aan zijn aanhouding in november.

Heling
Uit onderzoek is ook gebleken dat er verschillende helers actief zijn. Zij kochten de goederen van de Almeerder of ruilden die tegen cocaïne. Drie helers, mannen uit Almere in de leeftijd van 23, 25 en 35 jaar, zijn aangehouden en verhoord.

Tips voor ondernemers
Uit het onderzoek en de verhoren is gebleken dat het inbrekers nog wel eens gemakkelijk wordt gemaakt om binnen te komen. De volgende tips kunnen helpen om inbraak te voorkomen:
-Zorg dat het pand op alle plaatsen goed is verlicht
-Verwijder losliggende voorwerpen zoals stenen rondom uw perceel
-Laat uw alarmsysteem regelmatig controleren
-Laat geen voorwerpen het bereik van uw inbraakdetectoren belemmeren
-Laat kostbare voorwerpen niet dicht bij het raam staan
-Een goed camerasysteem is duur maar helpt bij het identificeren van inbrekers.

bron:Politie Flevoland