De politie heeft woensdag tijdens een algemene verkeerscontrole ijskrabbers uitgedeeld aan mensen die alles keurig voor elkaar hadden. Mensen die hun autogordel niet droegen, krijgen bovendien de gelegenheid om in een kantelsimulator te stappen.

Veilig naar huis
's Morgens werd gecontroleerd bij de Oorweg en 's middags bij de Muziekdreef. De politie voert deze controles uit omdat ze wil dat mensen veilig deelnemen aan het verkeer en vooral weer veilig thuis komen. Jaarlijks gebeuren er in Flevoland ruim 5.000 aanrijdingen, waarvan ongeveer de helft ernstig. Daarbij komen zo gemiddeld 25 mensen om. Dat is teveel. Daarom wijst de politie verkeersdeelnemers erop hoe ze veilig kunnen deelnemen aan het verkeer, beloont als het kan en bekeurt als het moet.

Resultaten
De politie heeft in totaal op beide locaties 550 verkeersdeelnemers gecontroleerd. In totaal zijn 119 bekeuringen uitgeschreven voor de meest uiteenlopende overtredingen zoals het niet kunnen tonen van rij- of kentekenbewijs. Voor technische staat van het voertuig zoals kapotte richtingaanwijzers, remlichten, uitlaten. Maar ook voor het niet dragen van de gordel of het niet handsfree bellen.

Opvallende zaken waren er ook. Zo is een rij-instructeur bekeurd omdat hij al 1,5 jaar zonder instructeurbewijs les gaf. Is illegaal vuurwerk aangetroffen en moest een verkeersdeelnemer nog een boete van 900 euro afrekenen.

Kantelsimulator
Mensen die geen gordel droegen worden uitgenodigd om deel te nemen aan een kantelsimulator. Dan kunnen ze ervaren hoe belangrijk het dragen van een gordel is. Dit kan op vrijwillige basis. De boete blijft overigens gewoon staan.

Yskrabbers
Bestuurders die alles keurig in orde hadden, kregen een Politie Flevoland Yskrabber; voor meer zicht. De ijskrabber is bovendien te gebruiken als parkeerschijf.

De politie zal dergelijke controles de komende weken door de hele provincie heen blijven herhalen.

bron:Politie Flevoland