De politie Noordwest Twente heeft de afgelopen maanden een flinke slag toegebracht aan leveranciers, dealers, subdealers en gebruikers van hard- en partydrugs in onder andere Vriezenveen, Vroomshoop en Almelo. Tijdens twee afzonderlijke onderzoeken werden meerdere drugsdealers uit Almelo, Vriezenveen, Hoogeveen en Emmen en 2 drugsleveranciers elders uit het land aangehouden.

Een deel van deze verdachten zit nog in voorarrest. Verder werden tijdens een gezamenlijke actieweek tussen 14 – 18 november, in nauw overleg met Justitie, in totaal nog eens tachtig subdealers en gebruikers aangehouden (50 verdachten uit Vriezenveen en Vroomshoop, 36 uit het Almelose onderzoek). Deze verdachten werden allen nog dezelfde dag met een dagvaarding heengezonden, zij zullen zich in februari voor de rechter moeten verantwoorden.
Cobrateam (XTC/SPEED/GHB omgeving Vriezenveen/Vroomshoop)
In augustus 2005 werd door de politie een onderzoek gestart naar lokale dealers van XTC, speed en GHB in Vriezenveen en Vroomshoop. Dit onderzoek leidde in september en oktober tot de aanhouding van 5 dealers (verdachten). Het gaat om een man uit Den Ham (19jr), twee mannen uit Vriezeveen (beiden 21 jaar), een man uit Emmen (21 jaar) en een 32-jarige man uit Hollandsveld (gemeente Hoogeveen).

In de week van 21 november werd - na 5 huiszoekingen elders in het land - nog eens 2 personen aangehouden, een 40 jarige man uit Scherpenzeel en een 25 jarige man uit Dronten. Zij worden gezien als hoofdverdachten en worden ervan verdacht leveranciers te zijn van de hiervoor genoemde dealers. Bij huiszoekingen in Barneveld en Amersfoort werd in totaal 100 liter GHB in 9 kratten Bar le Duc aangetroffen, 14 kg XTC (bij elkaar circa 50.000 pillen), 8 kg speed, 15 kg ketamine en een geringe hoeveelheid cocaïne. De drugs vertegenwoordigen een straatwaarde van tenminste 500.000 euro. In Scherpenzeel werd tevens beslag gelegd op 3 exclusieve auto’s en een hoeveelheid waardevolle goederen. De in beslaggenomen drugs en auto’s waren allen eigendom van de 40 jarige verdachte.
Tijdens de actieweek in november werden in verband met deze zaak verder 50 verdachten (waarvan 5 vrouwen), zowel subdealers als gebruikers, uit Vriezenveen en Vroomshoop aangehouden. In de meeste gevallen gaat het om jongeren tussen 18 en 25 jaar met een baan of studie. De drugs wordt met name in het uitgaanscircuit gebruikt.
Zalmteam (cocaïne, Almelo)
Parallel aan het voorgaande draaide het zogeheten Zalmteam uit Noordwest Twente vanaf september 2005 een onderzoek naar dealers, subdealers en gebruikers van cocaïne in Almelo.
Dit onderzoek leidde op 1 november, na invallen aan de Thorbeckelaan, Gerard Doustraat, Talmahof en de Adriaen van Ostadestraat tot de aanhouding van een 35 jarige hoofddealer en drie dealers (34, 27 jr en een 40-jarige vrouw). In de woning van de 34 jarige werd een geldbedrag van circa 10.000 euro, enkele imitatievuurwapens en circa 250 gram cocaïne met een straatwaarde van zo’n 25.000 euro aangetroffen.

In overleg met justitie zijn tijdens de actieweek in november verder in totaal 36 subdealers en gebruikers (waarvan 3 vrouwen) uit Almelo door de politie aangehouden.
Actieweek
Tientallen politiemensen uit Noordwest Twente waren nodig om de actie van 14 – 18 november mogelijk te maken. Er werd een week lang dagelijks tussen 06.00 en 22.00 uur met 3 aanhoudingskoppels en 5 verhoorkoppels gewerkt. Vóór deze actieweek werd met justitie duidelijke afspraken gemaakt omtrent hoeveelheden en werkwijze. Hierdoor was het mogelijk om, na een gedegen voorbereiding, in nauw overleg met justitie in korte tijd een grote groep verdachten aan te houden, te verhoren en nog dezelfde dag met een dagvaarding heen te zenden. Deze werkwijze is in de regio Twente nog niet eerder gehanteerd.

De onderzoeken hebben verder aangetoond dat een aanzienlijke groep jongeren in Noordwest Twente gebruik maken van een ‘partydrug’ als XTC en/of GHB, met name in het uitgaanscircuit. De indruk ontstaat hierbij dat de gevaren die deze drugs met zich meebrengen sterk door de jongeren worden onderschat. Met de actieweek willen justitie en politie laten zien dat het dealen en gebruiken van (hard)drugs niet getolereerd wordt.
bron:Politie Twente