De recherche Heerenveen van de politie Fryslà¢n is via een lokaal drugsonderzoek in Heerenveen een criminele organisatie op het spoor gekomen, die zich vanuit Amsterdam heeft beziggehouden met de handel in en export van verdovende middelen. Voor de export werden koeriers geronseld, die de drugs, in het bijzonder cocaïne, via Schiphol of de Kanaaltunnel naar Engeland moesten smokkelen. Er zijn 6 aanhoudingen verricht.

De politie Fryslà¢n is de organisatie op het spoor gekomen via een onderzoek naar drugshandel in Heerenveen, dat was opgestart naar aanleiding van klachten van bewoners. In het kader van dit lokale onderzoek werd 21 juni jl. een 35-jarige man uit Heerenveen aangehouden, die plaatselijke gebruikers van verdovende middelen voorzag. Hij had geen bemoeienis met de criminele organisatie in Amsterdam. De raadkamer van de rechtbank Leeuwarden heeft de voorlopige hechtenis van deze man op 6 juli jl. met 30 dagen verlengd.

De politie kwam via hem op het spoor van een 31-jarige man uit Heerenveen, die zich bezighield met het ronselen van koeriers.
Hij is 28 juni jl. aangehouden en op 1 juli jl. voor 14 dagen in bewaring gesteld door de Rechter-commissaris van de rechtbank Leeuwarden. Naast hem wordt ook een 22-jarige man uit Leeuwarden verdacht van het ronselen van koeriers. Hij is 29 juni jl. aangehouden en op 2 juli jl. voor 14 dagen in bewaring gesteld.

Op 26 juni jl. is op Schiphol een 21-jarige koerierster uit Franeker aangehouden, samen met twee mannen uit Amsterdam van 25 en 33 jaar. De vrouw had op dat moment ruim 1 kilo cocaïne op haar lichaam verstopt. Ze had opdracht gekregen de drugs naar Engeland te smokkelen. De beide mannen hadden de vrouw van de drugs en een ticket voorzien. De Rechter-commissaris van de rechtbank Leeuwarden heeft de vrouw en de 33-jarige man op 29 juni jl. voor 14 dagen in bewaring gesteld. De 25-jarige man zit in de vreemdelingenbewaring.

Op 6 juli jl. is een 23-jarige man uit Amsterdam aangehouden, die een organiserende rol zou hebben gehad. Hij is vandaag voorgeleid aan de Rechter-commissaris van de rechtbank Leeuwarden. De RC heeft hem voor 14 dagen in bewaring gesteld.

bron:OM