De daling van het aantal overvallen in Hollands Midden heeft zich in 2005 doorgezet. Ten opzichte van 2004 daalde het aantal overvallen met 27 ( van 64 naar 37), een percentage van ruim 45%. Van alle Politieregio’s daalde het aantal overvallen in Hollands Midden het sterkst. Ook loste de politie Hollands Midden het afgelopen jaar enkele spraakmakende overvallen op. De politie schrijft de daling toe aan de hoge prioriteit die het korps toekent aan dit misdrijf en inspanningen van andere partijen.

De politie Hollands Midden reageert hiermee op de bekendmaking van de overvalcijfers uit het Landelijk Overvallen en Ramkraken Systeeem (LORS) van de Dienst Nationale Recherche Informatie van het Klpd, de database waarin gegevens van de korpsen voor opsporings-doeleinden worden bijgehouden.
Het aantal overvallen in de detailhandel in Hollands Midden daalde in 2005 licht van 25 naar 21. Vooral de tabakszaken (4 naar 1), de supermarkten ( 4 naar 1) en de benzinestations ( 7 naar 5 ) zijn in 2005 minder overvallen.Het aantal overvallen op banken daalde met ( 5 naar 1 ) en op woningen met 1 ( 11 naar 10).

De aanpak van overvallen is een belangrijke prioriteit van Politie Hollands Midden. Het korps zette in 2005 dan ook bij een aantal overvallen met succes een speciaal rechercheteam in. Enkele voorbeelden van zaken zijn:

Op 18 mei werd in Leiden een 80-jarige vrouw in haar woning aan de Potgieterlaan overvallen. De vrouw werd bij die overval mishandeld. Eind mei hield de politie twee verdachten in deze zaak aan.

In de nacht van woensdag 29 op donderdag 30 juni werd een 55-jarige man in zijn woning in Leiderdorp overvallen. Twee verdachten werden op 8 juli in Duitsland aangehouden.

Op 30 maart werd een woning in Reeuwijk overvallen. De verdachten drongen de woning binnen en bedreigden de 65-jarige bewoonster met een vuurwapen. Bij een worsteling viel een schot die een zoon in zijn liesstreek raakte. In september werden vijf personen aangehouden en voorgeleid aan de rechter-commissaris.
Op 24 juli werd MacDonalds in Leiderdorp overvallen. Gemaskerde mannen kwamen het bedrijf binnen en bedreigden het aanwezige personeel met vuurwapens. Er werden drie verdachten in deze zaak aangehouden van wie bleek dat zij in wisselende samenstelling ook overvallen hadden gepleegd op fastfoodzaken in Hoofddorp en Pijnacker.

Op 15 oktober werd een benzinestation in Noordwijkerhout overvallen. Op 15 december werd de verdachte in zijn woonplaats Elblag (Polen) aangehouden en overgebracht naar Nederland.
De politie was niet alleen succesvol in deze zaken maar ook bij andere overvallen die zich in 2005 voordeden. Meerdere verdachten werden daarvoor aangehouden.
De daling van het aantal overvallen lijkt mede een gevolg te zijn door de investeringen van het bedrijfsleven op het gebied van criminaliteitspreventie. Zo installeerden als voorbeeld al veel instellingen, winkels en bedrijven camera’s waardoor het minder aantrekkelijk is voor een overvaller om te overvallen.
bron:Politie Hollands Midden