Drie jongens uit Hoogeveen en Hollandscheveld zijn verantwoordelijk voor een grote serie branden die vanaf september 2004 in Hoogeveen en Hollandscheveld hebben gewoed. In totaal bekenden ze 39 brandstichtingen. Daarnaast vernielden ze nog twee ruiten en een autoruit. De totale schade bedraagt naar schatting ruim à¢?¬ 50.000,-.

In september en december 2004 vlogen in Hoogeveen Zuid en de wijk Krakeel meerdere coniferen en containers in brand. In alle gevallen kon de brand alleen maar zijn ontstaan door brandstichting. Nadat het een paar maand rustig was begonnen dit soort branden in maart 2005 opnieuw. Toen breidden de branden zich ook uit naar Hollandscheveld. In deze plaats brandde aan de Riegshoogtendijk zelfs een leegstaande woning af.

Door de branden, die met name in de avonduren woedden, ontstonden meerdere keren gevaarlijke situaties doordat de brand oversloeg naar een schutting en zelfs een keer een berging. Ook werd door snel ingrijpen van bewoners, buren of de brandweer enkele keren maar ternauwernood voorkomen dat de brand oversloeg naar een woning.

Op de avond van 25 maart werden er op zes plaatsen in Hoogeveen coniferen in brand gestoken. Bij de laatste brand aan de Bentincksdijk lukte het een getuige om een jongen aan te houden die mogelijk iets met de branden te maken had. Een tweede jongen wist te ontkomen.

De aangehouden 17 jr. jongen uit Hollandscheveld werd voor nader onderzoek ingesloten op het politiebureau. De volgende dag meldde de weggevluchte jongen zich op het bureau. Deze 17 jr. jongen uit Hoogeveen werd ook aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Tegen beide jongens waren ernstige verdenkingen i.v.m. meerdere brandstichtingen.

Tijdens het verdere politieonderzoek bekenden zij, vanaf december 2004, 31 keer brand te hebben gesticht in coniferen, struiken en containers. Zes daarvan in Hollandscheveld waaronder de leegstaande woning. De beide jongens waren bijna altijd samen. Een paar brandjes werden alleen gesticht door de jongen uit Hoogeveen.
Ook bekenden de jongens het ingooien van twee ruiten in Hoogeveen Zuid en het gooien van ijsblokken vanaf het Alteveerviaduct over de A-37. Dit gebeurde op 9 maart en daarbij werd zeker à©à©n auto geraakt. De voorruit van deze auto werd door een groot blok ijs vernield. De enorm geschrokken 40 jr. bestuurster uit Schoonebeek kon de auto zonder verdere ongelukken tot stilstand brengen. De vrouw bleef ongedeerd. De auto moest worden afgesleept.

Op 5 april werd een 16 jr. jongen uit Hoogeveen aangehouden. Uit de verhoren van de eerder aangehouden verdachten kwam naar voren dat ook hij bij brandstichtingen betrokken was geweest. Uiteindelijk bleek dat hij en de 17 jr. jongen uit Hoogeveen verantwoordelijk waren voor nog eens acht branden in september 2004. Volgens de 16 jr. verdachte stond hij bij deze branden op de uitkijk.

De beide hoofdverdachten verklaarden tegenover de politie dat ze uit sensatiezucht hadden gehandeld. Ze kregen een kick van de branden. Ze waren dan ook vaste bezoekers van de websites waarop foto's van ´hun' branden te zien waren. Over de mogelijke gevolgen hadden ze niet nagedacht.

De 16 jr. verdachte is op 6 april weer in vrijheid gesteld. De 17 jr. jongen uit Hollandscheveld is in de loop van april onder voorwaarden in vrijheid gesteld. De 17 jr. jongen uit Hoogeveen zit nog vast.  De politie heeft het onderzoek inmiddels afgesloten. Het dossier gaat nu naar Justitie.

bron:politie Drenthe

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular