Met ingang van woensdag 1 juni 2005 biedt de politie Limburg Zuid haar publiek de mogelijkheid aan om op verschillende manieren aangifte te doen. Vanaf dan is het mogelijk om van strafbare feiten die in Limburg Zuid gepleegd zijn behalve persoonlijk ook telefonisch, via Internet of op afspraak aangifte te doen.

Telefonisch
Via 0900-8844 (lokaal tarief) belt de aangever de politie en vertelt dat hij/zij aangifte wil doen. Direct hoort hij/zij of het feit voor telefonische aangifte in aanmerking komt of dat alsnog persoonlijk aan het politiebureau aangifte gedaan moet worden. Is telefonisch aangifte mogelijk dan wordt met de aangever een afspraak gemaakt. Op het afgesproken tijdstip belt de politie terug en wordt de aangifte opgenomen. De aangifte wordt daarna per post thuisgestuurd. Met deze aangiftevoorziening bepaalt de aangever zelf het tijdstip van aangifte en heeft verder geen reis- en eventuele wachttijden.

Internet
Van enkele feiten kan ook via Internet aangifte gedaan worden. Het betreft:
à¢?¢ Diefstal van een fiets
à¢?¢ Diefstal van een brom- snorfiets
à¢?¢ Diefstal vanaf of uit een auto
à¢?¢ Diefstal vanaf of uit overige voertuigen
à¢?¢ Winkeldiefstal
à¢?¢ Vernieling openbaar vervoer
à¢?¢ Vernieling openbare gebouwen
à¢?¢ Vernieling van een auto
à¢?¢ Vernieling van goederen
à¢?¢ Poging diefstal van een auto

Hierbij gelden echter enkele randvoorwaarden. Zo mag er geen sprake zijn van geweld of een bekende dader. Ook wanneer er sporen zijn van de dader moet er persoonlijk aangifte worden gedaan. Deze site biedt 24-uur per dag, zeven dagen per week de mogelijkheid om aangifte te doen.

Op afspraak
Het spreekt voor zich dat er ook persoonlijk aangifte gedaan kan worden. Daarvoor kan men tijdens de openingstijden terecht bij een van de politiebureaus in Limburg Zuid. Bij aangifte van een niet ernstig misdrijf kan een (langere) wachttijd aan het bureau echter niet uitgesloten worden. Om dit te voorkomen is het beter om aangifte op afspraak te doen. Daarvoor dient 0900-8844 (lokaal tarief) gebeld te worden. In overleg met de aangever wordt een afspraak gemaakt op welke dag, hoe laat en op welk politiebureau hij/zij aangifte wil doen. Daardoor is hij/zij direct aan de beurt.

Voordelen
Met de uitbreiding van de aangiftevoorziening hoopt de politie de klantvriendelijkheid en de aangiftebereidheid onder het publiek te vergroten. De verhoogde aangiftebereidheid leidt tot meer inzicht in de aangiftes waardoor de politie haar opsporingsbeleid beter hierop kan afstemmen.
Doordat de internetaangifte grotendeels door een geautomatiseerd systeem wordt afgehandeld, worden de kosten van de afhandeling bij de politie verlaagd. Hierdoor kan de politie weer meer mankracht ´op straat' inzetten.
 
bron:Politie Limburg-Zuid