Met de aanhouding van vijf verdachten in de leeftijd van 21 t/m 43 jr. heeft de Drentse politie 50 misdrijven opgelost. Het gaat hierbij o.a. om inbraak, diefstal, verduistering en illegaal wapenbezit. De hoofdverdachte heeft geen vaste woon- of verblijfplaats. De andere verdachten komen uit Hoogeveen en Meppel. Onder deze verdachten zit ook de heler. Veel gestolen spullen zijn teruggevonden. Vier verdachten zitten nog vast.

Een rechercheteam heeft na een grondig vooronderzoek een al lange tijd gezochte crimineel kunnen opsporen en hem en zijn mededaders aangehouden. Daarmee is klaarheid gebracht in 50 misdrijven en een eind gemaakt aan de handel van hun heler.

In gestolen caravan op Duitse camping
Mei 2005 hield de Duitse politie op een camping in Getelo een Nederlandse man aan die daar woonde in een in Bruntinge gestolen caravan. De man reed bovendien in een in Groningen verduisterde auto. Hij gebruikte een valse naam en had een paspoort in bezit afkomstig van een inbraak in Meppel. Al snel bleek dat het een 35 jr. man betrof die gesignaleerd stond voor de Drentse politie o.a. op verdenking van verduistering en diefstal in Hoogeveen. Omdat hij in Duitsland geen andere strafbare feiten had gepleegd en de zaken waarvan hij werd verdacht niet ernstig genoeg waren voor uitlevering aan Nederland, is de man na een paar dagen in vrijheid gesteld. Hij dook vervolgens weer onder.

Rechercheteam spoort verdachte op
Omdat deze verdachte inmiddels van meer misdrijven in Drenthe werd verdacht, startte een klein rechercheteam vanuit Hoogeveen een onderzoek en een speurtocht naar zijn verblijfplaats. Daarvoor stelde de Duitse politie ook haar onderzoeksbevindingen ter beschikking. Dit leidde uiteindelijk op 9 november tot zijn aanhouding. Hij verbleef - weer onder een valse naam - op een adres in Uffelte.

Geconfronteerd met de uitkomsten van het politieonderzoek bekende de verdachte uiteindelijk ruim 40 zaken. Hierbij gaat het o.a. om diefstal en/of verduistering van een 15-tal auto's, motoren en caravans en diverse woning- container- en kantine-inbraken. De feiten werden gepleegd tussen 1 januari 2004 en november 2005 in o.a. Hoogeveen, Meppel, De Wijk, Havelte, Veeningen, Koekange, Ansen, Ruinerwold, Belt Schutsluis, Balkbrug, Elim, Groningen, Opeinde, Nieuwleusen, Coevorden, Wijster, Dwingeloo en meerdere omliggende plaatsen.

Meerdere verdachten
Uit het politieonderzoek was ook gebleken dat de verdachte samen met anderen opereerde. Uiteindelijk bekende hij ook dit waarna in Meppel drie verdachten uit die plaats van 21, 22 en 43 jr. zijn aangehouden. In de woning van de 43 jr. verdachte werden veel van diefstal afkomstige goederen aangetroffen, waaronder een pistool. Deze verdachten bekenden hun aandeel in een aantal zaken en bekenden daarnaast nog hun aandeel in een paar andere diefstallen/inbraken.

Eind november is een 39 jr. man uit Hoogeveen aangehouden die als heler de meeste spullen opkocht die door de anderen waren gestolen. In zijn woning en schuur werden heel veel gestolen goederen aangetroffen, waaronder een aantal motoren. De man bekende uiteindelijk de heling van goederen van enkele tientallen misdrijven en ook nog zijn eigen aandeel in een aantal diefstallen en inbraken.

Alle in Meppel en Hoogeveen aangetroffen goederen zijn in beslag genomen. Van heel veel kon de herkomst worden achterhaald waarna deze zijn teruggegeven aan de rechtmatige eigenaars.

Illegaal wapenbezit
Het bij de 43 jr. verdachte uit Meppel in de woning aangetroffen pistool was afkomstig van een inbraak in De Wijk. De bewoner had dit niet gemeld bij zijn aangifte. Hij heeft geen vergunning om een wapen in bezit te hebben. Tegen deze 51 jr. man wordt proces-verbaal opgemaakt voor illegaal wapenbezit.

Tegen een 66 jr. vrouw uit Veeningen wordt proces-verbaal opgemaakt omdat zij er van wordt verdacht in twee gevallen de verdachten getipt te hebben. De vrouw ontkent dit.

De politie heeft het onderzoek inmiddels afgesloten. De vijf hoofdverdachten zijn geleid voor de Rechter Commissaris. M.u.v. de 43 jr. verdachte zitten ze allemaal nog in voorlopige hechtenis
 
bron:Politie Drenthe