De politie Zutphen heeft met de aanhouding van 24 verdachten een dertigtal misdrijven opgelost. De Zutphenaren, waarvan het merendeel minderjarig is, worden ervan verdacht zich in wisselende samenstelling schuldig te hebben gemaakt aan fietsendiefstallen, inbraken in sportkantines, heling, woninginbraken en een inbraak in een clubgebouw. De benadeelden zijn inmiddels in kennis gesteld en een klein deel van de buit is teruggevonden.

De politie heeft de afgelopen weken de ene na de andere verdachte verhoord over een groot aantal diefstallen en inbraken, die vooral in de Zuidwijken hebben plaatsgevonden. De zaak kwam aan het rollen toen in een onderzoek naar een woninginbraak aan de Thorbeckesingel duidelijk zicht op de verdachten kwam. De inbraak vond net voor Kerst plaats en de dieven hadden ondermeer een computer gestolen.
Nadat  begin dit jaar twee Zutphenaren (17 en 34 jaar) werden aangehouden, werd de lijst van incidenten en verdachten steeds groter. De jongeren hebben in wisselende samenstelling meerdere malen ingebroken bij vooral de kantine van WHCZ, waar zij het op drank en snoepgoed hadden voorzien. Hiervoor werd ook bij het clubgebouw van Dobro Dosli ingebroken. Naast de buit ontstond er in alle gevallen ook de nodige schade om binnen te komen.
Verder bleken de verdachten het ook voorzien te hebben op de duurdere merkfietsen, die meestal via het helingcircuit verdwenen. Gelukkig heeft de politie 5 fietsen bij een 31-jarige heler in Haaksbergen in beslag kunnen nemen en tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.
Naast de 17- en 34-jarige, die als hoofdverdachten worden gezien, waren er ook een 15- en 16-jarige jongen bij betrokken die vanwege een groot aantal diefstallen al onder de categorie veelpleger vallen. Deze vier zijn dan ook tijdens het onderzoek voorgeleid voor de Rechter-commissaris en met de nodige beperkingen in vrijheid gesteld.

Bij het politieonderzoek is een deel van de buit (computer, geluidsinstallatie, cd’s, fietsen) teruggevonden. De spullen zijn terug naar de benadeelden of zij zijn hierover inmiddels geïnformeerd.

De jongelui zetten hun buitgemaakte spullen om in softdrugs en in enkele gevallen in harddrugs.
bron:Politie Noord en Oost Gelderland