Met de aanhouding van drie verdachten en de inbeslagname van 2300 kg denkt de politie een einde te hebben gemaakt aan een omvangrijke vuurwerkhandel. De handel strekte zich uit over heel Noord-Nederland. Naast vuurwerk nam de politie ook nog 1500 liter sterke drank in beslag.

Begin oktober startte de politie met het onderzoek. De milieuteams van Zwolle, Friesland, Groningen en Drenthe hebben in deze zaak nauw samengewerkt.

Dit naar aanleiding van informatie over mogelijke vuurwerkhandel in en rond Emmen. Al snel werd duidelijk dat het hier om een omvangrijke handel in vuurwerk ging die zich uitstrekte over heel Noord-Nederland. Zo werd er vuurwerk verkocht aan particulieren in Drenthe, Groningen, Friesland en Flevoland.

Op 14 november hield de politie drie verdachten van 45, 46 en 36 jaar uit Emmen aan. Zij worden verdacht van handel in illegaal en zeer gevaarlijk consumentenvuurwerk. In de woningen van deze verdachten en in een opslagplaats in Emmen nam de politie 2000 kg verboden vuurwerk, waaronder Chinese rollen (100.000 klapper), groene en zwarte strijkers, flowerbeds, lawinepijlen en nitraatklappers in beslag. Ook trof de politie daar 1000 liter sterke drank waarover geen accijns betaald bleek te zijn en een grote hoeveelheid illegale cd's aan. Ook deze spullen zijn in beslag genomen. Verder nam de politie nog een luchtdrukpistoool en een authentiek geweer, die niet volgens de regelgeving (Wet Wapens en Munitie) onklaar was gemaakt, in beslag.

Op diverse andere plaatsen nam de politie afgelopen week bij verschillende afnemers nog 300 kg vuurwerk en 500 liter sterke drank in beslag.

Het vuurwerk is inmiddels vernietigd. De dienst Douane en Accijnzen doet verder onderzoek naar de in beslaggenomen drank en de Economische controledienst naar de illegale cd's. Alle verdachten zitten nog vast. Het onderzoek is nog niet afgerond. De verwachting is dat er nog meer verdachten worden aangehouden.

bron:Politie Drenthe