Het unieke samenwerkingsproject ‘Tegenhouden Autocriminaliteit’ van politie Noord-Holland Noord is afgelopen vrijdag genomineerd voor de prestigieuze Hein Roethofprijs. Voor deze prijs komen landelijk vijf projecten in aanmerking die het doel hebben om criminaliteit tegen te gaan.

Na een forse toename van het aantal auto-inbraken in 2005, met name langs de kust en in de kop van Noord-Holland Noord, is het tegenhouden van autocriminaliteit van start gegaan onder regie van het Expertise- en Coördinatieteam (ECT) van de politie. Zij formeerden een projectgroep die samenwerkte met ondermeer gemeenten, campingbeheerders, de VVV kop van Noord-Holland, tankstations, winkels, snackbars en de media. Nieuw was ook dat een autoverzekeraar (Univee) een financiële bijdrage leverde om ondermeer gele spiegelhangers aan te schaffen.

Daling auto-inbraken
Tijdens de uitvoering daalde het aantal auto-inbraken met 30%. In 2006 is het project verder uitgebreid in de regio. De Hein Roethofprijs is 20 jaar geleden in het leven geroepen door het Ministerie van Justitie en de nominatie komt van een onafhankelijke jury. De organisatie is in handen van het landelijke Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid in Den Haag. Het project van de politie Noord-Holland Noord is genomineerd dankzij de unieke en succesvolle samenwerking van alle partijen. Bij de politie intern viel het plan in februari van dit jaar al in de prijzen. Toen wonnen de initiatiefnemers een workshop ‘Creatief denken’ in het kader van het beste politieproject op het gebied van tegenhouden van criminaliteit.

Prijsuitreiking
Op maandag 6 november 2006 wordt in Den Haag door minister Donner bekend gemaakt welke van de vijf genomineerden de Hein Roethofprijs heeft gewonnen. Voor vier genomineerden is er een geldbedrag van 5000 euro beschikbaar. Het winnende plan ontvangt in totaal 20.000 euro. Het prijzengeld wordt in alle gevallen ten behoeve van het project besteed.

bron:Politie Noord Holland Noord