De politie is een onderzoek gestart naar een ongeval op de Rhederlaag op 19 juni rond 17.50 uur; daarbij waren een jetski met twee personen en een speedboot betrokken. De twee opvarenden van de jetski moesten naar het Rijnstate-ziekenhuis in Arnhem worden overgebracht, nadat ze met de speedboot naar de kant aan de Lathumse Hoek waren gevaren.

De gewonde personen betreffen een 55-jarige man uit Rhenen (bestuurder) en een dertigjarige man uit Zevenaar (passagier). De bestuurder zou enkele botbreuken hebben opgelopen, terwijl de passagier met rugklachten werd afgevoerd. In het ziekenhuis werd die avond een bloedproef afgenomen van de bestuurder om te onderzoeken of er mogelijk alcohol in het spel was. De uitslag is nog niet bekend (maar dat duurt altijd geruime tijd). De twee alsmede de opvarenden van de speedboot (naar nu bekend: vier mannen uit Arnhem tussen de 24 en 26 jaar) zullen nader worden gehoord.

Onrust aan de kant
Bij aankomst aan de wal ontstond er een broeierige sfeer tussen twee groepen personen (ongeveer 25 tot 30 personen) die de slachtoffers en de opvarenden van de speedboot kenden. Daarbij zijn enkele klappen gevallen; uiteindelijk moesten acht politie-ambtenaren van het district Rivierenland (waaronder een versterking van twee medewerkers uit Arnhem Veluwezoom) er aan te pas komen om de groepen te scheiden; de politie heeft daarbij geen geweld gebruikt. Er werden geen aanhoudingen verricht, maar de rust keerde wel terug. Saillant en tot ontstemming stemmend detail is wel, dat twee politie-ambtenaren die de ambulancebroerders assisteerden bij het vasthouden van het infuus en het fixeren van de nek van een slachtoffer, dit noodzakelijke werk moesten onderbreken vanwege de onrust.

Onwelwording

Korte tijd later moest de politie wederom ter plaatse komen omdat een 53-jarige man uit Schermbeck (D) onwel was geworden. Een politie-ambtenaar paste reanimatie toe, waarna het ambulancepersoneel zich over hem bekommerde; de man werd afgevoerd. Over het lot van deze man is op dit moment niets bekend. In ieder geval staat vast dat deze onwelwording geen verband houdt met de eerdere schermutselingen.

Bron: Politie Gelderland-Midden