De politie vraagt vermoedens over de aanwezigheid van een hennepkwekerij altijd uit te spreken. Omdat hennepkwekerijen vaak provisorisch zijn ingericht is de kans op branden en waterlekkages aanwezig. De politie neemt alle tips serieus, zo zijn in de eerste drie maanden van 2006 tal van hennepkwekerijen in de regio opgedoekt. In bedrijfspanden, in woningen, op zolders en in schuurtjes werden kleine en grote hennepkwekerijen ontmanteld.

In januari werden in totaal 4890 plantjes vernietigd. De grootste hennepkwekerijen werden aangetroffen in Moordrecht op de Ambachtweg (2000 plantjes) en in Hillegom op de Stationsweg (1800 plantjes). In Nieuwerkerk aan den IJssel op de 1e Tochtweg en in Alphen aan den Rijn op de Mandenvlechter werden kleine in werking zijnde kwekerijen aangetroffen.

In februari werden onder andere kwekerijen aangetroffen in Voorhout op de Torenlaan, in Noordwijk op de Garenhof, in Schoonhoven op de Lopikerweg, in Gouda op drie adressen op de Nijverheidstraat, in Alphen aan den Rijn op de Preludeweg en in Bodegraven op de Koninginneweg. In totaal werden er in februari 2400 planten vernietigd.

In maart werd er in Katwijk in een pand aan de Valkenburgseweg een kwekerij aangetroffen van 1250 plantjes. In Leimuiden op de Waaier werd een kwekerij van 200 plantjes aangetroffen. De politie trof in een pand in Schoonhoven aan de Havenstraatse Wal 320 plantjes aan. In andere panden in de regio waarover getipt was werden geen kwekerijen aangetroffen.
Regelmatig worden er bij het aantreffen van planten ook zakken met henneptoppen, het product van de hennepplant, aangetroffen. Bij bovengenoemde ontmantelingen werd aan ruim 16.250 gram toppen gevonden. Omdat hennep ook restafval oplevert waar niets meegedaan kan worden, krijgt de politie ook regelmatig meldingen dat er hennepafval is gevonden langs wegen of op afgelegen plaatsen. De politie onderzoekt vervolgens vanwaar de hennep afkomstig is.
Al deze kwekerijen zijn dezelfde dag dat zij aangetroffen werden ontmanteld. De politie werkt daarin samen met een bedrijf wat gespecialiseerd is in het vernietigen van de planten. Ook is bij de ontmanteling een energiebedrijf aanwezig wat de stroom afsluit en onderzoekt of er sprake is van illegale stroomaftap. In veel zaken worden er aanhoudingen verricht. De personen die aangehouden worden krijgen een proces-verbaal. De zaken worden voorgelegd aan justitie die een passende straf oplegt.
Niet alleen door eigen onderzoek krijgt de politie informatie over de locaties van hennepkwekerijen. De politie wordt via verschillende kanalen ingelicht over mogelijke hennepkwekerijen. Regelmatig komt de informatie van omwonenden die een sterke wietlucht ruiken, verdachte toestroom van mensen zien of afgedekte of gecondenseerde ramen opmerken. Daarnaast spelen ook de energiebedrijven een belangrijke rol in het vinden van hennepkwekerijen. Een in werking zijnde hennepkwekerij verbruikt veel stroom en vaak wordt de stroom dan ook illegaal afgetapt. Dit kost de energiebedrijven en dus ook de maatschappij veel geld, zij zijn daarom ook getergd om hennepkwekerijen op te doeken.
 
bron:Politie Hollands Midden