De politie in Kerkrade heeft een jeugdbende uit de wijk Heilust opgerold. De bende wordt verdacht van meer dan 100 misdrijven. In verband daarmee werden 35 aanhoudingen verricht. De bende wordt verantwoordelijk gehouden voor een groot aantal inbraken in woningen, scholen en sportkantines, diefstal en heling van auto’s, scooters en elektronische apparatuur, wapenbezit, drugshandel en heling van gestolen goederen in Kerkrade en de Duitse grensstreek. Bovendien worden enkele van de overwegend minderjarige bendeleden verdacht van een gewapende roofoverval in Herzogenrath.
Het onderzoek tegen de aangehouden verdachten begon in de zomer van 2005, toen de politie plotseling een sterke toename van overlastmeldingen te verwerken kreeg uit de Kerkraadse wijken Heilust en Kaalheide. Korte tijd later kwam er een hausse aan inbraak- en diefstalmeldingen bij. Toen bleek dat een groot aantal jongeren betrokken was bij deze misdrijven, kreeg het onderzoek een grootschalig karakter. Kort daarop volgden de eerste aanhoudingen.
Behalve voor een groot aantal misdrijven in Kerkrade zelf, worden de aangehouden jongeren er ook van verdacht enkele tientallen vergrijpen te hebben gepleegd in Duitsland. Ook hierbij gaat het om inbraken in woningen en winkels, diefstal van auto’s en scooters en om een gewapende overval op een postkantoor. De misdrijven werden gepleegd in Herzogenrath, Horbach, Kohlscheid en Merkstein.

De aanhouding van de bende is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen de Nederlandse en de Duitse politie en de gemeente Kerkrade. Deze laatste kondigde tussen november en december van vorig jaar een samenscholingsverbod af in de wijken Heilust en Kaalheide. Dank zij deze voor Nederland ongebruikelijke maatregel kon worden voorkomen, dat jongeren die rondhingen in deze wijken aansluiting zouden zoeken bij een groepje uiterst criminele leeftijdsgenoten.
Van de 35 aangehouden jongeren zijn er inmiddels 11 voorgeleid aan de rechter-commissaris en in bewaring gesteld. Twee van hen zijn reeds voor de rechter verschenen en hebben gevangenisstraffen gekregen van tweeëneenhalf en drie jaar.Volgens de politie was de bende in Heilust een van de 146 jeugdgroepen die ze in kaart heeft gebracht in Zuid-Limburg. Naar schatting gedragen 110 jeugdgroepen zich regelmatig hinderlijk, veroorzaken er 19 overlast en staan 10 groepen te boek vanwege criminele gedragingen. De politie houdt de groepen nauwlettend in de gaten. De gemeente Kerkrade stelt in het werk om een herhaling van problemen met jongeren in de Kerkraadse wijken te voorkomen. Daartoe is een plan van aanpak opgesteld, waarin van meerdere partners een bijdrage wordt verwacht om de buurten leefbaar en veilig te houden.
 
bron:Politie Limburg-Zuid