De Verkeerspolitie van het korps Rotterdam-Rijnmond gaat de komende maanden gerichte en aangekondigde alcoholcontroles uitvoeren in de buurt van sportkantines. Op deze manier wil zij weggebruikers, die uit sportkantines komen, bewust maken van het feit dat alcoholgebruik de kans op het krijgen van een ernstig ongeval sterk verhoogt.

De indruk bestaat bij de politie dat sommigen het na sporttrainingen of -wedstrijden niet altijd even nauw nemen met het gebruik van alcohol. Vaak schatten mensen de kans klein dat zij als bestuurder van een voertuig betrokken raken bij een ernstig ongeval of een blaastest moeten afleggen.
Samenwerking
Niet alleen worden de controles aangekondigd in de media, de politie heeft ook de KNVB en de voetbalverenigingen in onze regio betrokken bij deze aanpak. In een brief zijn ook zij gewezen op de gevaren van alcohol in het verkeer en is hun gevraagd hun leden hierop te wijzen. Immers, het bestuur (en exploitant van een eigen clubhuis waar alcohol wordt geschonken) draagt ook een stukje maatschappelijke verantwoordelijkheid, om alcoholgebruik goed te reguleren en overmatig gebruik te voorkomen. Vanzelfsprekend blijft een ieder zelf verantwoordelijk om na consumptie van alcohol, niet meer achter het stuur te stappen.
Risico
Alcoholgebruik in het verkeer zorgt voor een sterk verhoogd risico. Hoe meer alcohol in het bloed, hoe groter de kans op een ongeval. Bij 220 ugl. (circa twee glazen), is de kans op een ongeval al anderhalf keer zo groot. Automobilisten met 650 ugl. (circa tien glazen alcohol) lopen ongeveer 200 keer zoveel kans om betrokken te raken bij een ongeval dan nuchtere bestuurders. Voor beginnende bestuurders ligt de wettelijke grens niet bij 220 ugl., maar lager: bij 88 ugl.
Wanneer
De controles vinden plaats in de gehele regio, op zaterdag en zondag tussen twee uur 's middags en negen uur 's avonds. De komende weekenden wordt in ieder geval op de volgende locaties gecontroleerd:
15 januari: omgeving Kethelplein, Vlaardingen, Schiedam
21 en 22 januari: omgeving Zestienhoven en G.K. van Hogendorpweg
28 en 29 januari: omgeving Oldengaarde en Charloise Lagedijk
4 en 5 februari: omgeving Kralingse Zoom en Prinsenlaan

Deze gerichte controles zullen plaatsvinden naast de gebruikelijke, onaangekondigde controles die de politie regelmatig uitvoert.
bron:Politie Rotterdam Rijnmond