Bij een inval in een thee- en coffeeshop op het Gedempte Zuiderdiep in de stad Groningen en drie onderzoeken in woningen in de provincie Groningen heeft de politie op 11 april ruim 23.000 XTC-pillen en 16 kilo hash opgespoord en inbeslaggenomen. Tijdens de actie werden zes verdachten aangehouden. Het gaat om een 33-jarige man uit Utrecht, de beheerder van de coffeeshop, een 27-jarige werknemer uit Groningen, een 19-jarige vrouw uit Groningen (de vriendin van de beheerder), een 45-jarige man uit Groningen en een 26-jarige man uit Groningen met zijn 18-jarige vriendin uit Eelde. Allen worden verdacht van betrokkenheid bij het voorhanden hebben en het handelen in soft- en harddrugs.

De politie beschikte over anonieme informatie dat vanuit de coffeeshop en de bovenwoning soft- en harddrugs werd verhandeld. Daarnaast kreeg de politie enkele meldingen binnen van minderjarigen, dat aan hun softdrugs was verkocht. Ten slotte was ook informatie van horecamedewerkers van Regiopolitie Groningen van belang voor het onderzoek.
Vier invallen
De politie viel gelijktijdig de coffeeshop, de daarbijbehorende bovenwoning aan het Gedempte Zuiderdiep en twee woningen aan de Papengang binnen. In de coffeeshop trof de politie een plak hasj met 100 gram aan. Ook werd diverse drugstoebehoren, zoals een weegschaal en verpakkingsmateriaal, inbeslaggenomen. De beheerder en de werknemer werden tijdens de inval ingerekend. In de bijbehorende bovenwoning werd een pistool aangetroffen, die voor afdreiging geschikt is. Het wapen bleek een namaakpistool te zijn. Verder werd een lepel met cocaïneresten in het pand gevonden. In de woning van de 19-jarige vrouw, het verblijfadres van de 33-jarige beheerder, had de politie de grootste vangst: 23.200 XTC-pillen en 16 kilo hash in plakken en bollen. Omdat de vrouw werd aangehouden, moest haar baby worden overgedragen aan bureau Jeugdzorg. In de andere woning aan de Papengang wist de politie een hennepkwekerij met 150 planten en toebehoren op te rollen. Hier werd door het energiebedrijf geconstateerd dat de elektriciteit buiten de meter om werd afgetapt. De 45-jarige bewoner werd in het pand aangehouden. Alle verdovende middelen werden inbeslaggenomen. De hennepplantage werd opgeruimd en vernietigd. Na de vier invallen werden in het daarop volgende onderzoek nog eens twee verdachten, twee Stadjers van 39 en 42 jaar, aangehouden. De 42-jarige werd ook ingerekend als verdachte van betrokkenheid bij de handel in softdrugs. De 39-jarige verdachte werd aangehouden, nadat in een loods aan de Nieuwstad in Farmsum een hennepkwekerij met 587 planten waren aangetroffen. Ook hier werd de plantage opgeruimd en vernietigd.
Drugslijn
De verdachten legden gedeeltelijke bekentenissen af. Uiteraard wilden zij geld verdienen door de handel in verdovende middelen en het kweken van hennep. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de verdachten softdrugs verhandelden aan onder meer Duitse klanten. Door de invallen heeft de politie deze drugslijn tussen Nederland en Duitsland opgerold. De inbeslaggenomen drugs vertegenwoordigen een forse waarde. De XTC-pillen leveren op straat ongeveer 92.000 euro op, terwijl de 16 kilo hash ruim 50.000 euro oplevert. Drie verdachten, de beheerder, de werknemer en de 26-jarige Stadjer zitten nog vast. De vijf andere verdachten werden voorgeleid en in bewaring gesteld. Zij werden in afwachting van hun terechtzitting later in vrijheid gesteld. Alle verdachten zijn vaker met politie en justitie in aanraking geweest. De politie heeft het onderzoek nog niet afgerond. Zij verwacht nog meer aanhoudingen in deze zaak te verrichten.
 
bron:Politie Groningen