Maandag 29 augustus omstreeks 16.30 uur liepen drie meiden, waaronder een 16-jarige inwoonster van Buitenpost, langs een groep jongeren. Deze groep bevond zich in de omgeving van de bibliotheek in Buitenpost, bij de Kerkstraat. Het 16-jarige meisje is geboren in Ethiopià©, heeft een donkere huidskleur en woont al jaren in Fryslà¢n

Een jongere uit de groep gooit op enig moment bleekwater uit een fles naar het meisje. Dit bleekwater raakt de trui van het meisje op de schouder en de broek. Tevens worden discriminerende opmerkingen gemaakt, zo wordt gezegd: "Ik zal je wel witwassen en dan kun je bleken." De politie heeft de zaak prioriteit gegeven. Onmiddellijk is een nader onderzoek ingesteld naar de jongeren.

Hieruit blijkt dat het incident een gevolg is van een langer slepende ruzie tussen twee groepen jongeren. Een relatieve buitenstaander, niet lid van een van de twee groepen, een 25-jarige inwoner van Surhuisterveen, is om 14.30 uur aangehouden. Hij wordt er van verdacht het bleekwater naar het 16-jarige meisje te hebben gegooid. De verdachte wordt openlijke geweldpleging ten laste gelegd cq poging zware mishandeling. De verdachte heeft inmiddels bekend.
 
bron:Politie Friesland