Onderzoek door de Volendamse recherche naar een serie oplichtingszaken heeft afgelopen weekend geleidt tot de aanhouding van een 36-jarige man. De man, die geen vaste woonplaats heeft en de afgelopen periode in Volendam en in Hoorn verbleef, wordt verdacht van ondermeer oplichting, flessentrekkerij, verduistering en vrijheidsbeneming.

De zaak kwam begin september aan het rollen nadat een gedupeerde Volendammer zich bij het politiebureau kwam melden. De man vertelde dat de verdachte, samen met zijn vriendin, zijn huis had gekocht. Echter was de verdachte bij de afspraak met de notaris niet op komen dagen, maar gebruikte hij wà©l al het adres van de woning als huisadres. De gedupeerde werd namelijk bestookt met rekeningen van aangekochte goederen, waaronder vliegtickets, meubels en computers. De namen van de verdachte en zijn vriendin waren kort daarvoor ook naar voren gekomen bij de aangifte van vermissing van een vrouw uit Hoorn.

Uit onderzoek bleek dat de verdachte, samen met zijn vriendin en de vrouw uit Hoorn, was afgereisd naar Oostenrijk. De drie verbleven daar in een hotel en waren na een paar dagen zonder af te rekenen weer vertrokken. Gedurende het onderzoek kwamen er steeds meer zaken naar voren van oplichting, flessentrekkerij en verduistering in ondermeer Purmerend en Volendam, maar ook elders in het land. De politie kon het drietal op 25 september aanhouden in een woning in Hoorn.

Nader onderzoek wees uit dat de vrouwen, beiden van buitenlandse afkomst, geen verdachte maar slachtoffer zijn. De verdachte zou zich hebben voorgedaan als een vermogend man met allerlei belangrijke contacten. Zo zou hij beide vrouwen aan werk kunnen helpen en via de ambassade kunnen regelen dat de familie en het kind van zijn vriendin naar Nederland konden komen. Hij bouwde zoveel vertrouwen op, dat beide vrouwen uiteindelijk al hun administratieve en financiële zaken aan de verdachte overlieten. Daarnaast overtuigde hij de vrouwen ervan dat zij gevaar liepen en isoleerde hij hen op die manier steeds meer van de buitenwereld.

Naast een aantal benadeelden in Volendam, ontving de recherche diverse aangiftes van oplichting uit Hoorn en omgeving. Ook daar zou de verdachte goederen en diensten hebben afgenomen van ondermeer een cateringbedrijf, een aannemer en een limousineverhuurbedrijf, zonder daarvoor te betalen. Ook zou de verdachte in de omgeving van Hoorn bezig zijn geweest met het ´kopen' van een huis.

De verdachte is inmiddels voorgeleid aan de Rechter Commissaris en is in bewaring gesteld. Eventuele benadeelden kunnen zich melden bij de politie Zaanstreek-Waterland, tel. 0900-8844 en vragen naar de Decentrale Recherche Volendam.

bron:Politie Zaanstreek Waterland