Aanstaande 8 december is het 25 jaar geleden dat John Lennon voor zijn huis in New York werd doodgeschoten door Mark David Chapman. Beeld en Geluid besteed aandacht aan deze historische gebeurtenis door de archieven in te duiken en verschillende Polygoonfragmenten te laten zien van John Lennon op www.beeldengeluid.nl/johnlennon.

Er is veel Polygoonmateriaal over John Lennon en de Beatles in handen van Beeld en Geluid. Daarom grijpt het instituut deze gelegenheid aan om dit materiaal te tonen aan de fans en het grote publiek. Het oudste fragment komt uit 1967, in deze periode waren de Beatles enorm populair. Het nieuwste fragment komt uit 1980 kort na de dood van Lennon.

Op www.beeldengeluid.nl/johnlennon staan de vijf Polygoonfragmenten over Lennon. In veel van deze oude bioscoopfilms komen de beroemde opnames voor van John Lennon en Yoko Ono in bed in het Hilton Hotel van Amsterdam. In 1969 hielden ze deze 'bed-in' tijdens hun huwelijksreis. Naast dit bekende materiaal zijn er fragmenten van een speciale auto die voor Lennon werd gemaakt en John Lennon zijn eigen litho tentoonstelling.

Naast deze fragmenten over John Lennon zijn er ook verschillende Polygoonfragmenten over de Beatles. Op www.beeldengeluid.nl/thebeatles staan 10 fragmenten waarin te zien is hoe populair en vooruitstrevend de Beatles waren als muzikanten.

Alle fragmenten komen uit het archief van Beeld en Geluid. Dit is het grootste audiovisuele archief van Nederland. Het instituut verzamelt en conserveert het Nederlandse audiovisuele erfgoed en stelt het beschikbaar aan programmamakers en aan het grote publiek. De Polygooncollectie vormt slechts een klein deel van de ruim 700.000 uur aan beeld- en geluidsmateriaal in het archief. De John Lennon pagina is te bekijken op www.beeldengeluid.nl/johnlennon

bron:Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid