De Poolse priester Konrad Hejmo, die ervan wordt beschuldigd wijlen paus Johannes Paulus II te hebben bespioneerd, is door zijn Dominicaner orde voor 'twee tot drie weken geschorst'. Dat heeft de overste van de religieuze orde, Maciey Zieba, 7 mei meegedeeld. 

De schorsing is volgens Zieba nodig zodat nader onderzoek kan worden gedaan naar de documenten waarin de beschuldigingen worden geuit. Zieba zei dat "Hejmo geen spion is, maar iemand die te veel, te open en te zorgeloos heeft gesproken, waardoor de communistische geheime diensten informatie hebben gekregen".

Konrad Stanislaw Hejmo zou volgens het Poolse instituut IPN, dat onderzoek doet naar het communistische verleden, in de jaren '80 voor de Poolse geheime dienst hebben gewerkt. Het IPN baseert zich op archieven van de vroegere Poolse geheime dienst SB, waarin Hejmo meermalen wordt genoemd. Volgens het hoofd van het onderzoeksinstituut, de vooraanstaande Poolse historicus Leon Kieres, werkte de nu 69-jarige Hejmo onder de schuilnamen 'Hejnal' en 'Dominik'. Andrzej Paczkowski, een andere historicus bij het instituut IPN, heeft gezegd dat het betreffende dossier ongeveer 700 pagina's bevat en de jaren '80 en enkele eerdere jaren bestrijkt. In het dossier is Hejmo volgens hem "niet een heel belangrijke figuur".

Kieres zei niet wat voor informatie Hejmo heeft doorgespeeld. Details en relevante documenten worden volgens hem in mei gepubliceerd. Uitgebreidere informatie over kerkfiguren die door de communisten bespioneerd werden, onder wie Johannes Paulus II, worden later dit jaar gepubliceerd in een boek van een historicus die alle documenten van het instituut heeft mogen raadplegen.

Hejmo werd in 1979, een jaar na het aantreden van Johannes Paulus, benoemd tot het hoofd van de Poolse persdienst in het Vaticaan. In de jaren tachtig regelde de Dominicaner priester reizen van Poolse pelgrims naar het Vaticaan. Hejmo onderhield goede contacten met de paus, maar behoorde niet tot de intieme kring. De afgelopen maanden was hij regelmatig op de Poolse televisie te zien om toelichting te geven op de verslechterende gezondheidstoestand van de Poolse paus.

Hejmo noemt de beschuldiging van het IPN "absurd". Volgens hem rapporteerde hij in de jaren tachtig vanuit het Vaticaan aan zijn kerkelijke bazen in Polen en heeft de geheime dienst hier mogelijk mee geknoeid. Tegenover verslaggevers in Rome vertelde Hejmo dat hij destijds geschreven verslagen maakte voor functionarissen van de Poolse Kerk. Die verslagen heeft hij besproken met een kennis die door andere priester aan hem was voorgesteld als 'iemand met een interesse voor kerkzaken'. "Ik ben nooit een collaborateur geweest. Ik kan mijzelf hoogstens naïviteit verwijten. Ik voel me nu zelf ook voor een deel slachtoffer van deze situatie." Hejmo zegt dat hij er nu pas achter is gekomen dat deze man, een Pool die in Duitsland woonde, misschien een geheim agent is geweest.

bron:RKK