Freule Lita de Ranitz (1876-1960) verzamelde haar hele leven poppen en poppenhuizen. Voor het eerst is de volledige verzameling van deze adellijke Haagse dame - tegenwoordig is haar collectie in het bezit van het museum - te zien. De collectie bestaat uit twintig poppenhuizen en poppenkamers inclusief het grote poppenhuis uit 1910. Lita richtte stijlzuivere Biedermeier woonkamers in, evenals een Hindelooper kamer en een grote keuken. Ook verwierf zij een aantal miniatuurwinkeltjes. Vanaf 2 december is de complete collektie te zien.

In 1910 liet Lita de Ranitz een groot poppenhuis bouwen om haar collectie miniaturen een eigen huis te geven. Het kreeg zowel van binnen als van buiten het uiterlijk van een toentertijd moderne villa. Samen met haar hartsvriendin freule Marie Auguste van Hogendorp reisde zij door Europa, onderweg nieuwe meubeltjes en andere miniaturen kopend. Haar zuster Anna borduurde gordijnen en vloerkleedjes voor het poppenhuis.
Het grootste poppenhuis uit Lita's collectie bevat enkele voorwerpen die herinneren aan het Koninklijk Huis. Zo is er een ivoren schaakspel op een bijbehorend tafeltje, een geschenk van koningin-moeder Emma. Zij kwam het poppenhuis in februari 1911 bezichtigen en zette bij die gelegenheid haar handtekening in het gastenboek van het poppenhuis.

Bijzonder is dat in het grote poppenhuis een collectie miniatuurschilderijen hangt, die vervaardigd zijn door bekende kunstenaars als Toorop, Gabriël, Mauve, Jongkind en Arntzenius. Via Lita's kunstzinnige vader en via haar latere echtgenoot Willem Bastiaan Tholen leerde zij veel kunstenaars kennen. Zij maakten speciaal voor het poppenhuis schilderijen op miniatuur-formaat. Naast poppenhuizen verzamelde Lita ook poppen. Lita was dol op haar poppen. Recent onderzoek wees uit dat het hier gaat om een zeldzame en kostbare verzameling. De meeste poppen stammen uit omstreeks 1850. Het is voor het eerst dat het publiek alle poppen van Lita in volle glorie kan bekijken.

Met deze tentoonstelling steunt het Haags Historisch Museum Den Haag Unicef Stad. Op 1 december wordt de tentoonstelling door burgemeester W.J. Deetman van Den Haag geopend. Voor kinderen is er een spannende film over Betsy, het dienstmeisje van Lita de Ranitz. Ook kunnen kinderen een replica van het grote poppenhuis uit 1910 zelf inrichten.

bron:Haag Historisch Museum