Het winkelend publiek in de binnenstad van Alkmaar kan op 16 juli bepalen welke winkelstraat de fraaiste is. De winkeliers in deze straat kunnen dezelfde avond de Prachtstraattrofee in ontvangst nemen, die zowel bestaat als publieksprijs en juryprijs. In de weken voorafgaand aan de verkiezing wordt op ROB TV, een commerciele regionale omroep, een televisieserie uitgezonden over de winkelstraten in de binnenstad.

De verkiezing vormt de afronding van het project Schone Stad, waarbij de gemeente Alkmaar samen met de Winkeliersvereniging Binnenstad Alkmaar en de Stichting Promotie Alkmaar samenwerken om het straatbeeld in de binnenstad op een goed niveau te krijgen en te houden.

Een promotieteam met onder meer straattheaterartiesten gaat aanstaande zaterdag 7 mei om 12.30 uur de stad in om posters uit te reiken aan winkeliers. Het promotieteam begint bij de vrije plakplaats aan het Canadaplein, die officieel in gebruik zal worden genomen door wethouder Binnendijk. Hij zal samen met een vertegenwoordiger van Atlantis enkele posters bevestigen. De Stichting Uit in Alkmaar krijgt van het driehoeksbord, twee zijden in beheer en de andere is een vrije plakplaats. Door heel Alkmaar komen uiteindelijk 19 van deze plakplaatsen. Dankzij de aandachttrekkende borden hoeven lukraak geplakte affiches op panden niet meer getolereerd te worden. De andere 2 speerpunten van het project Schone Stad zijn de bestrijding van graffiti en het stimuleren van mooiere rolluiken waardoor de etalages 's avonds weer zichtbaar zijn.

De winnende straat kan rekenen op de nodige publiciteit op radio, tv en in andere media die wordt verzorgd door de initiatiefnemers. Zoals dit project de gemeente, WBA en Stichting Promotie Alkmaar de handen ineen heeft doen slaan, zo hopen de drie partijen dat ondernemers in hun winkelstraat de komende weken zullen samenwerken om de Prachtstraattrofee in de wacht te slepen.

De drie partijen zouden graag zien dat zoveel mogelijk winkeliers een contract afsluiten met Graffiti-ex. Wie zo'n contract afsluit, kan op korte termijn rekenen op hulp bij een volgespoten gevel: binnen twee werkdagen zorgt Graffiti-ex ervoor dat alle graffiti is verwijderd. Om het voor winkeliers en eigenaren van winkelpanden extra interessant te maken een contract met Graffiti-ex af te sluiten, betaalt de gemeente de eerste schoonmaakbeurt plus het aanbrengen van een speciale coating, die ervoor zorgt dat graffiti later eenvoudig verwijderd kan worden.

Met de actie wordt bovendien het rolluikenfonds onder de aandacht van de winkeliers gebracht. Dit fonds biedt ondernemers die hun stalen rolluik vervangen door een doorzichtig exemplaar een vergoeding. Die vergoeding kan oplopen tot maximaal à¢?¬ 3500,- per winkel.

Er is een juryprijs en een publieksprijs. In de jury zal ook plek zijn voor kinderen. Via de Stadskrant van 18 mei worden mensen opgeroepen kinderen voor deze jury te nomineren met motivatie waarom zij zeer geschikt zijn voor de jury van de Prachtstraattrofee. In juni wordt de samenstelling van de jury bekend gemaakt. Bij het bepalen van de winnaar van de Juryprijs moet de jury vooral letten op zaken zoals: welke straat heeft in het afgelopen jaar veel vooruitgang geboekt, wat is nu de totaalindruk van de straat, zowel overdag als 's avonds, hoeveel graffiti zit er op de muren, vervuiling door lukraak geplakte posters, en of rode vuilniszakken en oud papier netjes aan de weg worden gezet.

bron:Gemeente Alkmaar