Het Belang van Ernst is een satire over mensen met teveel tijd en geld die er op onnavolgbare wijze in slagen van hun leven een complete puinhoop te maken. Deze beroemde theaterhit van het Engelse enfant terrible Oscar Wilde is een bizarre mix van liefde, misverstanden en persoonsverwisselingen, voortgestuwd door een perfect gevoel voor understatement. Het huwelijk als bron voor vermaak en serieus gespreksonderwerp.

“Het is voor een man een afschuwelijk iets om plotseling te moeten ontdekken dat hij zijn hele leven niets anders heeft gesproken dan de waarheid.” - Jack
De vrienden John en Algernon verkeren in een prettig welgesteld milieu. Om aan de verplichtingen van hun omgeving te ontsnappen hebben beiden zich een alter ego aangemeten. Maar dan worden ze hevig verliefd. En nog wel op meisjes die alleen willen trouwen met een man die Ernst heet. Ze moeten zich in de gekste bochten wringen om aan die voorwaarde te voldoen. Misverstanden, absurditeiten en toevalligheden stapelen zich op. De ontwikkelingen nemen een enorme vaart en monden uit in een verrassende ontknoping. Alles draait om het belang van Ernst.
De schrijver en dandy Oscar Wilde werd wereldberoemd met zijn Engelse societystukken Lady Windermere's fan, A woman of no importance, An ideal husband en The importance of being Earnest (1895). The importance of being Earnest was Wilde’s laatste en meest succesvolle stuk, waarin hij op meesterlijke wijze de aristocratie op de hak neemt.
Gespeeld door Carine Crutzen, Jochum ten Haaf, Jeroen Spitzenberger, Bracha van Doesburgh, Pauline Greidanus, Nettie Blanken, Hans Leendertse en Rinze Lich. Regie Gijs de Lange Vertaling Willem Jan Otten Decor Paul Gallis Licht Reinier Tweebeeke Kostuums Arno Bremers
bron:Het Nationale Toneel