Portugal gaat toch niet naar de stembus voor een nieuw referendum over de abortuswetgeving. President Jorge Sampaio zei gisteren een referendum niet uit te schrijven, omdat hij vreest dat er niet genoeg kiezers komen opdagen. Het parlement had de volksraadpleging twee weken geleden nog goedgekeurd.

Op Ierland en Polen na heeft het katholieke Portugal de strengste abortuswetten van Europa. Een zwangerschapsonderbreking is alleen toegestaan in geval van verkrachting of een ernstig gezondheidsprobleem. Een poging daar door middel van een referendum verandering in te brengen, mislukte in 1998. Destijds kwam de vereiste 50 procent niet opdagen.

Van de kiezers was 51 procent tegen en 49 procent voor een nieuw wetsvoorstel dat overtijdbehandelingen in de eerste tien weken van de zwangerschap mogelijk zou maken. Die vraag wilde het parlement ook bij het nieuwe referendum voorleggen.

In 2004 ontzegde het katholieke Portugal de abortusboot van de organisatie Women on Waves de toegang tot een Portugese haven. Volgens Lissabon kwam zijn restrictieve abortusbeleid in gevaar als het schip zou worden toegelaten. In Portugal kunnen vrouwen worden vervolgd als ze een abortus laten uitvoeren die niet medisch noodzakelijk is. De bemanning van de abortusboot heeft toegezegd voor de verkiezingen in 2006 opnieuw naar Portugal te zullen gaan.

bron:RKK