Op woensdagmiddag 29 juni vindt in het stadhuis van Arnhem de feestelijke afsluiting plaats van het project "Vrij in Arnhem", dat Kinderfilmhuis Arnhem in mei voor de Arnhemse basisscholen heeft georganiseerd. Tijdens de afsluiting zal burgermeester Pauline Krikke de prijs uitreiken voor het beste werkstuk dat door leerlingen van de Arnhemse basisscholen is gemaakt. Zij zal ook het boekje presenteren waarin de door de jury genomineerde werkstukken zijn opgenomen.

"Vrij in Arnhem" is georganiseerd door Kinderfilmhuis Arnhem voor leerlingen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs, in het kader van de zestigjarige herdenking van het eind van de tweede wereldoorlog in mei van dit jaar. Het project was bedoeld om kinderen van deze tijd bewust te maken van de onschatbare waarde van vrijheid, en de verstrekkende en soms verwoestende gevolgen die een oorlog voor vele mensenlevens heeft. Aan het project deden maar liefst 19 Arnhemse basisscholen met in het totaal zo'n 800 leerlingen mee.

Kern van het project was de vertoning van de Deense film Belma van Lars Hesselholdt over het Bosnische meisje Belma dat met haar vader naar Denemarken is gevlucht om de oorlog in hun land te ontvluchten. De film werd ingeleid en met de kinderen nabesproken door Marcel Kok van het Gelders Archief. Na afloop van de voorstelling kregen de scholieren de opdracht om thuis of op school een werkstuk te maken over het onderwerp vrijheid.

Alle ingestuurde werkstukken zijn beoordeel door een deskundige jury bestaande uit Jantien Vlam, wethouder in Arnhem voor onder andere educatie, Liduine Hoyinck, bestuurslid van de Stichting Filmweek Arnhem, Gijs Wanders, kinderboekenschrijver en presentator van het NOS-journaal, en Karlijn Hermsen van de projectgroep "Vrij in Arnhem". De jury stond onder leiding van Bastiënne Eijssens, hoofd van de Jeugdbibliotheek Arnhem. Uit de inzendingen heeft de jury de 10 beste opstellen en 10 beste werkstukken gekozen. Deze zijn gebundeld tot een boekje dat tijdens de uitreiking zal worden gepresenteerd, en dat wordt uitgereikt aan alle deelnemers.

Kinderfilmhuis Arnhem heeft het project "Vrij in Arnhem" volledig kosteloos aan de scholen aan kunnen bieden dankzij een schenking van de Stichting Internationale Filmweek Arnhem. Deze stichting organiseerde vroeger het bekende gelijknamige Arnhemse filmfestival. De filmweek Arnhems bestaat allang niet meer en op 29 juni zal Stichting Internationale Filmweek Arnhem tijdens de prijsuitreiking formeel haar opheffing bekend maken.

bron:Kinderfilmhuis Arnhem