Vanaf vandaag is het innovatieve antispam-product SpamExperts van het gelijknamige bedrijf gratis beschikbaar voor consumenten. Hiermee gaat SpamExperts de directe strijd aan met de grote, commerciële softwareleveranciers.

SpamExperts is een jonge onderneming, gestart door drie studenten van de Universiteit Maastricht. Met het product en de marktbenadering hebben zij onlangs de Masterclass van Hoogstarters Maastricht gewonnen. Een initiatief dat onder meer wordt ondersteund door de ING Bank, de Universiteit Maastricht, de Provincie Limburg, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en de Stichting Hoogstarters Limburg.

Bij hun deelname aan de vijfde Hoogstarters-masterclass Entrepreneurship en Businessplanning hadden de drie oprichters van SpamExperts, Sam Renkema, Tijan Ramahi en Dreas van Donselaar, studenten Internationale Bedrijfskunde aan de Universiteit Maastricht, het beste businessplan opgesteld. De zeventien deelnemers aan de Masterclass leverden samen weer elf nieuwe bedrijven op in de regio Maastricht. Via het Center for Entrepreneurship, onderdeel van GSIM Universiteit Maastricht Business School, worden hoogopgeleiden begeleid in het vermarkten van hun kennis in de regio Maastricht. Opleiding, individuele coaching en netwerkactiviteiten ondersteunen de deelnemer in het opstellen van een goed gestructureerd ondernemingsplan en het daadwerkelijk succesvol implementeren van dit plan.

Spam is à©à©n van de grootste ergernissen van internetgebruikers: het levert veel irritatie op en kost ook tijd en productiviteit. De huidige spamfilters blijken in de praktijk lang niet altijd even effectief omdat ze vaak gebaseerd zijn op een enkele techniek en niet snel genoeg meegroeien met de creativiteit van spammers. De effectiviteit van SpamExperts wordt bereikt door het combineren van verschillende technieken. Allereerst is het een zelflerend systeem dat de kenmerken van als spam gemarkeerde emails gebruikt om nieuwe emails te beoordelen. Het systeem kan inschatten hoe groot de kans is dat een volgende email met vergelijkbare kenmerken ook spam is. Het systeem wordt dus net zo snel slimmer als de spammers.

Daarnaast wordt van iedere spam-email bij iedere individuele gebruiker van SpamExperts een digitale, unieke vingerafdruk gemaakt en opgeslagen in een centrale database. Iedere nieuwe email wordt ook hiermee vergeleken. Op deze wijze wordt het zelflerende effect van de software sterk vergroot en profiteert iedere gebruiker direct mee van de ervaring die alle gebruikers wereldwijd gezamenlijk opbouwen.

Op de website www.spamexperts.com kan men de gratis SpamExperts Home-versie van het programma downloaden en daarna zonder technische kennis installeren. Het antispam-filter van SpamExperts is onafhankelijk van het gebruikte emailprogramma en op dit moment geschikt voor Windows XP, 2000 en 2003. De producten zijn gratis voor privà©-gebruik, in professionele omgevingen is een licentie vereist.

bron:Universiteit Maastricht