Eindelijk is het zover: “Flamenco’s first lady “(The Guardian) komt nu ook naar Nederland met haar eerste, vele prijzenwinnende voorstelling ‘Eva’. Eva Yerbabuena is zonder twijfel de grootse flamencodiva van dit moment. Ze koppelt poëzie en kracht aan gratie en veelzijdigheid en wordt niet voor niets door de Spaanse én buitenlandse pers geroemd om haar grootsheid in dans en gebaar.

“This woman is touched by greatness” schreef the Times vorig jaar naar aanleiding van optredens in Engeland. In de voorstelling ‘ Eva’ brengen zes dansers en zeven musici een strakke, soepele choreografie die het mooiste van het hedendaagse Flamenco naar voren brengt. 

‘Eva’ is op 16 november in Den Haag (Lucent Danstheater, 070-8800333, www.dapz.ldt.nl) te zien, waarna een tournee volgt een unieke kans om deze wereldster in levende lijve te zien schitteren in het theater. 

 

Eva Yerbabuena zette zichzelf met ‘Eva’ internationaal op de kaart en wordt nu gezien als de grootste danseres in de hedendaagse Flamenco. ‘A force of nature’ noemde The Times haar. Eerst danste ze bij het Nationale Ballet van Spanje, maar al snel richtte ze haar eigen dansgezelschap ‘Eva Yerbabuena Ballet Flamenco’ op. Succes volgde onmiddellijk: zij won de prijs ‘Flamenco Today’ drie jaar op rij, de ‘Spanish National Dance Award’ in 2001 en de ‘Time Out best performer of the year’ voor haar Britse debuut in 2002. In 2005 won ze twee ‘Premios Max’ voor haar werk ‘Eva’, als beste vrouwelijke danser en voor beste choreografie. In 2006 kreeg ze opnieuw een Premio Max als beste vrouwelijke danser. Winnaars van de Premio Max worden gekozen door vakgenoten en is één van de belangrijkste culturele prijzen in Spanje.

Samen met Mike Figgis (regisseur van Leaving las Vegas) maakte ze de film Flamenco Women.
Kenners zien Eva Yerbabuena als een van de grootste vernieuwers van de Flamenco. Niet zonder reden: een voorstelling van haar is een grote belevenis. Wie haar ziet ondergaat haar magie en beseft dat men getuige is van een bijzonder spektakel.

DATUM         PLAATS     LOCATIE                             TEL                         WWW
Do 16 nov     Den Haag     Lucent Dans Theater         (070) 88 00 333         www.dapz.ldt.nl
Vr 17 nov     Amsterdam     Theaterfabriek Amsterdam                                 www.theaterfabriekamsterdam.nl
Verkoop via uitburo (0900) 0191 www.uitburo.nl
En topticketline (0900) 300 5000 www.topticketline.nl
Za 18 nov     Groningen     Stadsschouwburg             (050) 368 0 368           www.de-oosterpoort.nl
Di 21 nov      Apeldoorn     Orpheus                          (0900) 123 0 123         www.orpheus.nl
Wo 22 nov    Breda             Chassé Theater             (076) 530 31 32             www.chasse.nl
Vr 24 nov     Maastricht     Theater aan ’t Vrijthof     (043) 350 55 55             www.theateraanhetvrijthof.nl

www.vivesco.nl
www.flamencofabuloso.nl