Vier Afrikaanse componisten zijn door een internationale jury geselecteerd voor de eerste Sahel Opera: Gà³o Ba (Senegal), Ze Manel (Guinee-Bissau), Tunde Jegede (Nigeria) en Nawal (Comoren) schrijven ieder een deel van de muziek voor de Sahel Opera. Daarnaast is er een artistiek team aangesteld onder leiding van Wasis Diop (muzikaal regisseur). De andere leden van het team zijn Jean-Pierre Leurs (mise-en-scà¨ne), Germaine Acogny (choreografie) en Oumou Sy (decors en kostuums).

Componisten en artistiek team
Tijdens de workshops voor de Sahel Opera in de Ecole des Sables dit voorjaar in Toubab Dialaw (Senegal) heeft de jury onder voorzitterschap van professor Kwabena Nketia (directeur van het Internationale Centrum voor Afrikaanse Muziek in Accra, Ghana; Prins Claus-laureaat in 1997) voorgesteld om het artistieke gedeelte van de operaproductie door deze componisten en dit artistieke team te laten maken. Dit advies is overgenomen door het bestuur van het Prins Claus Fonds.
De presentaties met muziek overtuigden de internationale jury wat betreft innovatief karakter en kwaliteit. Door vier componisten de muziek te laten schrijven zullen vier verschillende muzikale stijlen uit het Sahel-gebied in de opera bij elkaar komen. De leden van het artistieke team hebben tijdens de workshops voor het eerst samengewerkt.

Idee van Prins Claus
De Sahel Opera komt voort uit een idee van de erevoorzitter en naamgever van het Fonds, Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Claus der Nederlanden (1926-2002). Prins Claus heeft een deel van zijn jeugd in Tanzania doorgebracht, werkte later in Ivoorkust en was vervolgens op het Duitse Ministerie van Buitenlandse Zaken werkzaam bij de sectie Economische Betrekkingen met Afrika ten zuiden van de Sahara. De Prins had grote belangstelling voor de Afrikaanse cultuur en zag een opera voor zich waarin Afrikaanse musici en acteurs excelleren.

Inhoud van de opera
De Sahel Opera neemt op kritische en humoristische wijze de relatie tussen Afrika en Europa onder de loep. Veel mensen uit het Sahel-gebied dromen ervan om naar Europa te vertrekken. Tegelijkertijd dringt Europa het Sahel-gebied binnen door middel van de rally Parijs-Dakar, het vliegverkeer en de intensivering van handel en toerisme. De Sahel Opera zal deze interculturele uitwisselingen voor het voetlicht brengen.

Internationale Jury
In de internationale jury die door het Fonds is samengesteld, hebben zitting: de musicus en componist Ray Lema (Kongo DRC/Frankrijk); de Amerikaanse theatermaker Robert Wilson; Pierre Audi, artistiek directeur van de Nederlandse Opera en de auteur Ama Ata Aidoo uit Ghana. De leiding van de jury is in handen van professor Kwabena Nketia, Prins Claus laureaat en directeur van het International Centre of African Music and Dance in Accra, Ghana.

2006: Premià¨re in Mali
In 2006, wanneer het Fonds zijn 10-jarig jubileum viert, is de wereldpremià¨re van de opera in Bamako (Mali) gepland. Cheikh Oumar Sissoko, Minister voor Cultuur in Mali heeft zijn volle medewerking toegezegd en de Republiek Mali is een coproducent van de opera. De Sahel Opera onderstreept het belang dat het Prins Claus Fonds hecht aan het scouten van artistiek talent, het ondersteunen van een culturele infrastructuur in de regio en het bieden van een internationaal podium aan nog onbekend talent.

Casting
In november is de casting van acteurs, zangers en dansers in de Sahel-regio gepland. In totaal wordt er een team van 80 kunstenaars en muzikanten samengesteld. Voorafgaand aan de repetities in 2006 zal er een training plaatsvinden voor de dansers, zangers, musici en technici.

bron:Prins Claus fonds