Het Franse theatergezelschap Theatre du Soleil, dat geleid wordt door de gerenommeerde Franse regisseur Ariane Mnouchkine, geeft in Kaboel workshops aan Afghaanse acteurs en theatermakers. Het Prins Claus Fonds ondersteunt de deelname van Afghanen uit heel Afghanistan aan deze workshops, die plaats vinden van 16 juni tot en met 6 juli 2005.

De workshops resulteren in een theaterproductie van Afghaanse theatermakers, acteurs en technici. Het Fonds draagt ook bij in de kosten voor deze Afghaanse productie en de landelijke tournee.

De Theatre du Soleil workshops vinden plaats in het grotere kader van een 'International Theatre Summer 2005' van juni tot augustus 2005. Hoofddoel is het geven van workshops door internationale groepen aan Afghaanse acteurs en theatermakers, die kunnen leiden tot Afghaanse theaterproducties. Initiatiefnemer en organisator is The Foundation for Culture and Civil Society in Kaboel, die gericht is op stimulering van de traditionele en de hedendaagse kunsten in Afghanistan.

In de hete zomer van Kaboel, in de schaduw van de binnenplaats van het Culturele Centrum van 'The Foundation', geeft Mnouchkine les aan Afghaanse en Franse acteurs tijdens de dagelijkse workshops. 'De reactie van de Afghanen, vooral van de studenten, was boven verwachting' aldus Ariane Mnouchkine, die al sinds de oprichting 40 jaar geleden artistiek leider is van het Theatre du Soleil. 'Sommigen zijn erg talentvol, en ik zou graag de mogelijkheid krijgen om met hen verder te trainen bij ons in Parijs'.

In deze fase van wederopbouw na de oorlog is er in Afghanistan een klein cultureel aanbod, en de weinige publieke evenementen die er zijn, trekken zonder uitzondering veel publiek. Sinds de val van de Taliban zijn er door het hele land vele theatergroepen opgericht. In 2004 werden door deze groepen 55 voorstellingen gemaakt die op 700 verschillende locaties in Afghanistan werden opgevoerd. Aan de nationale theateracademie studeren ruim 90 studenten.

Het Prins Claus Fonds stimuleert en ondersteunt activiteiten op het gebied van cultuur en ontwikkeling door het uitreiken van prijzen, het ondersteunen en uitgeven van publicaties en het stimuleren van netwerken en innovatieve culturele activiteiten. Ondersteuning wordt verleend aan personen en organisaties uit landen in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en de Caraïben.

Het Prins Claus Fonds ondersteunde eerder projecten in Afghanistan. In 2004 ontving de directeur van het Kaboel Museum, Omara Khan Massoudi, een Prins Claus Prijs, omdat een groot deel van de unieke museumcollecties bewaard is gebleven, dankzij zijn professionele toewijding en persoonlijke moed. Het kunsttijdschrift Gahnam-i-Honar, onder redactie van Rahraw Omarzad in Kaboel, heeft in 2005 steun ontvangen voor de distributie en productie.
En in 2001 was de Afghaanse musicus Mehri Maftun Prins Claus Laureaat.

bron:Prins Clausfonds