Hunne Koninklijke Hoogheden Prins Filip en Prinses Mathilde van België en Hunne Koninklijke Hoogheden de Prins van Oranje en Prinses Máxima der Nederlanden wonen donderdagmiddag 19 oktober 2006 in het Mauritshuis te Den Haag de opening bij van de tentoonstelling Rubens en Brueghel Samen.

 

Peter Paul Rubens en Jan Brueghel de Oude behoorden tot de succesvolste schilders van Antwerpen in het begin van de zeventiende eeuw. Zeer gedreven en vakbekwaam, stonden ze aan het hoofd van uiterst productieve werkplaatsen.Voor hun artistieke ontwikkeling vertoefden de twee kunstenaars enkele jaren in Italië. Mede hierdoor waren ze vertrouwd geraakt met de internationale spelregels van de diplomatie. Tussen de twee kunstenaars ontstond een bijzondere band. Behalve de hechte vriendschap was er ook sprake van een vruchtbare samenwerking. Ieder gespecialiseerd in een afzonderlijk gebied bundelden zij hun creatieve krachten en maakten zij samen fenomenale schilderijen. De mooiste zijn op de tentoonstelling Rubens en Brueghel Samen te zien.

Om samen één schilderij te maken was een taakverdeling noodzakelijk. Rubens schilderde de imposante, levensechte figuren. Brueghel nam de landschappen, flora en fauna, voor zijn rekening. Hij schilderde zo verfijnd dat hij de bijnaam ‘fluwelen Brueghel’  kreeg.
Een schilderij, door deze twee topschilders gemaakt, was bijzonder geliefd en lag goed in de markt. Exclusieve klanten waaronder internationale fijnproevers waren de afnemers.
De belangrijkste opdrachtgever van het schildersduo was het aartshertogelijke paar, Albrecht en Isabella in Brussel. Zij waren de Spaanse regenten van de Zuidelijke Nederlanden. Voor hen brachten Rubens en Brueghel samen het Brusselse hof zo mooi en representatief mogelijk in beeld.

Tweehandigheid in de schilderkunst was aan het begin van de zeventiende eeuw een regelmatig voorkomend verschijnsel. Naast de twaalf gezamenlijke schilderijen van Rubens en Brueghel zijn er ook andere samenwerkingen van hen met tijdgenoten te zien (bijvoorbeeld Brueghel met Hendrick de Clerck, Rubens met Frans Snijders). Bruiklenen komen onder andere uit het Prado in Madrid, Gemäldegalerie Kassel en het Metropolitan Museum of Art in New York. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met het J. Paul Getty Museum in Los Angeles waar de tentoonstelling in de zomer van 2006 (5 juli -24 september) te zien is geweest. De tentoonstelling Rubens en Brueghel Samen  in het Mauritshuis loopt van 20 oktober 2006 tot 28 januari 2007.

Gedurende de periode van de tentoonstelling is er op de Hofvijver een paviljoen. Hier bevindt zich de entree van het museum en het museumcafé.

bron:RVD