Zijne Hoogheid Prins Floris is vrijdagochtend 6 mei 2005 in Apeldoorn aanwezig bij de onthulling van een Canadese gedenkplaat door de Gouverneur-generaal van Canada. Het gedenkteken herinnert aan de historische betekenis die de bevrijding van Nederland aan het eind van de Tweede Wereldoorlog heeft voor Canada. 's Middags verricht de Prins de prijsuitreiking van de Remembrance Contest, een gedichten-, werkstukken- en posterwedstrijd voor schoolkinderen uit Gelderland en Overijssel.

De onthulling van de gedenkplaat maakt deel uit van een herdenkingsprogramma van de Canadese overheid die daarmee wil stilstaan bij de rol die de Canadezen 60 jaar geleden in de Tweede Wereldoorlog hebben gespeeld. De Gouverneur-generaal van Canada brengt in dit kader samen met haar echtgenoot een bezoek aan Nederland. De onthulling van de gedenkplaat vindt plaats bij Paleis Het Loo. Een groot aantal Canadese veteranen is bij de onthulling aanwezig.

In de middag verricht Prins Floris de prijsuitreiking van de Remembrance Contest. Aan deze wedstrijd rond het thema Canada en de Bevrijding hebben 1800 scholen in Gelderland en Overijssel meegedaan. De wedstrijd is georganiseerd door The Royal Canadian Legion, een organisatie die de belangen behartigt van 450.000 Canadese veteranen. Prins Floris is petekind van deze organisatie.
 
bron:RVD