Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje heeft woensdag 26 oktober 2005, een werkbezoek gebracht aan militair oefenterrein Marnewaard Hij woonde daar onder meer oefeningen bij voor Operaties in Verstedelijkt Gebied van het 12e Infanteriebataljon Luchtmobiel van de Koninklijke Landmacht in het oefendorp Marnehuizen. Het bezoek maakt deel uit van de werkbezoeken die de Prins van Oranje jaarlijks brengt aan de Krijgsmachtdelen.

De oefeningen die de Prins bijwoonde kenmerken zich door de inzet van tanks in samenwerking met lichte infanterie in verstedelijkt gebied. Dit is voor de Nederlandse Krijgsmacht een nieuwe ontwikkeling.

Bij vredesoperaties heeft de Nederlandse Krijgsmacht steeds vaker te maken met optredens in verstedelijkt gebied. Stadsgevechten vragen een andere benadering dan een gevecht in het open veld: de tegenstander is niet direct herkenbaar, het terrein is onoverzichtelijk en de dreiging komt niet alleen van voren, maar van alle kanten. Daarnaast zijn er niet alleen tegenstanders, maar kunnen ook burgers betrokken raken. Tot voor kort was het inzetten van gepantserde voertuigen in een bebouwde en bewoonde omgeving voor de Nederlandse Krijgsmacht niet gebruikelijk, maar door de toename van militaire acties in verstedelijkt gebied en ervaringen bij vredesoperaties is dit uitgangspunt gewijzigd.

De Marnewaard in Noord-Groningen is het grootste militaire oefenterrein van Nederland en beschikt over een oefendorp met oude dorpskern, nieuwe woonwijk met tuintjes en garages en een industriegebied. Het dorp leent zich bij uitstek voor de training en voorbereiding van militairen op hun taak in verstedelijkt gebied.

bron:RVD