Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden wonen dinsdagavond 12 september 2006 in het Pathé Theater in Den Haag de première bij van de speelfilm Zwartboek. De film, geregisseerd door Paul Verhoeven, vertelt het verhaal over een joodse vrouw die zich aansluit bij het Haagse verzet.

Zwartboek is een oorlogsthriller over een jonge joodse vrouw Rachel Stein die zich aansluit bij het Haagse verzet. De leider van het verzet haalt Rachel Stein over om een affaire met het hoofd van de SD te beginnen. Dit om zijn zoon te redden. Ze wordt steeds verder meegezogen in een dodelijk web van dubbelspel en verraad.

De hoofdrollen worden gespeeld door Carice van Houten (de joodse vrouw Rachel Stein), Sebastian Koch (chef van de SD), Thom Hoffman, Halina Reijn en Waldemar Kobus. De overige rollen worden gespeeld door onder meer Derek de Lint, Christian Berkel, Michiel Huisman en Peter Blok.

Zwartboek is voor een groot deel opgenomen in Den Haag. Daarnaast is er gefilmd in Giethoorn, de Biesbosch, in de Babelberg Studio in Berlijn en in Israël. In deze Europese coproductie wordt grotendeels Nederlands gesproken, maar ook Duits, Engels en Hebreeuws. Zwartboek is vanaf 14 september in de bioscoop te zien.

bron:RVD