Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje verricht in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Mà¡xima der Nederlanden zondagavond 2 oktober 2005 de opening van het Amsterdam China Festival.

Dit nieuwe hoofdstedelijke festival zet in oktober de schijnwerpers op Chinese kunst en cultuur. De Prins zal het festival openen door een vuurwerklogo van het festival op het Museumplein te ontsteken. Aansluitend zal het prinselijk paar in het Concertgebouw het openingsconcert met het Kronos Quartet bijwonen.

Aan het Amsterdam China Festival nemen meer dan dertig Amsterdamse kunstinstellingen deel, met activiteiten op het gebied van muziek, opera, dans, film, fotografie, literatuur, architectuur, beeldende kunst, lezingen en debat. Het Amsterdam China Festival is een initiatief van het Concertgebouw.

Het festival moet voor een groot publiek een zo gevarieerd mogelijk overzicht geven van wat China te bieden heeft op het gebied van kunst en cultuur. Het biedt een ontdekkingstocht door het oude en nieuwe China. Van hedendaagse popbands tot een overzicht van 100 jaar Chinese filmgeschiedenis, van traditionele verhalenzangers tot moderne beeldhouwkunst, van Chinese poëzie tot actuele fotografie.

Hoogtepunten worden gevormd door concertuitvoeringen van het Peking Opera Ensemble van Shanghai, voorstellingen met poppentheater uit Fujian en door concerten met recent ontdekte 2500 jaar oude bronzen klokken van de Chinese Markies Yi. De succesvolle Chinese componist Tan Dun fungeert als een van de spilfiguren tijdens het festival met diverse concertuitvoeringen van zijn werk, een breed filmprogramma met muziek van zijn hand en verschillende lezingen.

bron:RVD