Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden is zaterdagavond 14 mei 2005 in Groningen aanwezig bij de 20e editie van het Doe Maar Dicht Maar Poëziefestival. Het festival, dat plaatsvindt in Cultuurcentrum De Oosterpoort, is de afsluiting van de dichtwedstrijd die Doe Maar Dicht Maar jaarlijks organiseert voor scholieren in het voortgezet onderwijs uit Nederland en Vlaanderen.

Prinses Laurentien reikt twee prijzen uit aan jonge dichters en neemt het eerste exemplaar in ontvangst van het boek Doe Maar Dicht Maar 2005, waarin de honderd beste gedichten van het festival zijn gebundeld.
Tijdens de feestelijke afsluiting dragen de tien winnaars hun gedicht voor. De voordrachten worden afgewisseld met optredens van bekende dichters en met muziek. Naast de reguliere prijsuitreiking zijn er twee extra prijzen voor veelbelovende dichters. Deze prijzen worden uitgereikt door de Prinses.
Tijdens het poëziefestival zullen ook de vier winnaars van de wedstrijd 'Dichter bij 4 mei'optreden. Deze wedstrijd werd dit jaar georganiseerd voor jongeren uit de provincie Noord-Brabant in het kader van de Nationale Herdenking op 4 mei.

Doe Maar Dicht Maar begon in 1985 als een lokale dichtwedstrijd in de stad Groningen en is uitgegroeid tot een landelijk festival, waar ook Vlamingen aan deelnemen. Uit de vele inzendingen worden door een deskundige jury jaarlijks 100 gedichten geselecteerd die worden opgenomen in de bundel van Doe Maar Dicht Maar. In dit jubileumjaar heeft de organisatie een recordaantal van 6500 gedichten ontvangen.

bron:RVD