Op dinsdag 5 september lanceert H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden, voorzitter van Stichting Lezen & Schrijven het  taalevenement Taalkr8! Dit vindt plaats op de Van der Capellen Scholengemeenschap, afdeling VMBO in Zwolle.

Taalkr8! bestaat uit workshops. De leerlingen gaan deze dag onder andere een raptekst schrijven, reclameteksten maken, debatteren in een lagerhuis debat, een fotoroman maken en sporters interviewen. Speciaal voor deze gelegenheid worden de voetballers van FC Zwolle geïnterviewd en geeft Rico van de hiphopformatie Opgezwolle de rapworkshop. Ook zal een aantal leerlingen Prinses Laurentien interviewen.

Taalkr8! is niet alleen bedoeld om jongeren het belang van taal bij te brengen, maar vooral ook het plezier in taal. Daarnaast moet Taalkr8! scholen inspireren om hoge prioriteit te stellen aan taalbeleid. Een goede taalbeheersing is immers essentieel voor de toekomst van de leerlingen.

Deze activiteit vindt plaats in de Week van de Alfabetisering. Dit jaar staat de Week van de Alfabetisering in het teken van een groot offensief tegen laaggeletterdheid. In Nederland zijn naar schatting 1,5 miljoen mensen laaggeletterd, waarvan ook een groot aantal jongeren. 10 procent van de jongeren
heeft grote moeite met lezen en schrijven.

bron:Stichting Lezen Schrijven