Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden verricht donderdag 16 februari in Utrecht de opening van het dick bruna huis. Dit nieuwe museum is volledig gewijd aan het oeuvre van Dick Bruna, de Utrechtse kunstenaar die wereldberoemd werd met zijn creatie nijntje. Het dick bruna huis is onderdeel van het Centraal Museum. Het dick bruna huis is voor het publiek geopend vanaf zaterdag 18 februari.

Dick Bruna werd in 1927 in Utrecht geboren, en begon zijn artistieke carrière als ontwerper van boekomslagen in zijn vaders uitgeverij. In het dick bruna huis, gelegen tegenover het Centraal Museum, is een selectie te zien uit de ruim 2000 boekomslagen die Bruna vanaf de jaren veertig maakte. Ook ontwierp hij ruim 100 affiches, tientallen briefkaarten en prenten en verscheidene postzegels.
Bruna’s beroemdste creatie is het konijntje nijntje, met een gezichtje dat bestaat uit een kruisje voor neus en mond en twee stippen voor de ogen. Dick Bruna’s boeken zijn vertaald in meer dan 40 talen en er zijn wereldwijd 85 miljoen exemplaren verkocht. Aan nijntje werden vele tentoonstellingen gewijd. Zij heeft een eigen standbeeld in Utrecht en is ambassadeur voor de stad New York, om deze wereldstad een vriendelijk imago te geven. Op de tweede verjaardag van Prinses Catharina-Amalia, 7 december vorig jaar, kreeg nijntje een plaats op de kinderpagina van de website www.koninklijkhuis.nl.
In het dick bruna huis brengen originele schetsen de ontwikkeling van nijntje door de jaren heen in beeld. In de permanente tentoonstelling van meer dan 400 m2 voor volwassenen en kinderen zijn naast nijntje alle andere kinderboekenpersonages van Dick Bruna te zien. Een documentaire geeft inzicht in het werkproces en laten Bruna’s levenslange streven zien naar directheid en eenvoud. De Bruna-collectie van het Centraal Museum bestaat uit meer dan 1200 werken en groeit nog steeds. Het Centraal Museum heeft de collectie in langdurige bruikleen.
bron:RVD